MUSE: Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ga digitaliseringsministeren en innføring i arbeidet med den digitale bibliotekaren Nancy. Astrup på sin side ønsket å bli inspirert av denne type eksempler. (Foto: Stine Marie Hagen)
MUSE: Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre ga digitaliseringsministeren en innføring i arbeidet med den digitale bibliotekaren Nancy. Astrup på sin side ønsket å bli inspirert av denne type eksempler. (Foto: Stine Marie Hagen)

Lager strategi for kunstig intelligens

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup fikk innføring i Nasjonalbibliotekets digitaliseringsarbeid. Samtidig kunne han kunngjøre planene om en nasjonal strategi for å klargjøre samfunnet for kunstig intelligens.

Publisert Sist oppdatert

I et bygg som ble laget for bøker i 1917, kommer Nikolai Astrup inn, ti minutter forsinket. Astrup, som fortsatt er relativt ny i stillingen som digitaliseringsminister, er for tiden ute på befaring hos forskjellige bedrifter og organisasjoner. Kanskje for å suge til seg mest mulig informasjon om et tema han etterhvert bør kunne mye om.

Denne formiddagen har han troppet opp på Nasjonalbiblioteket, hvor nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gir han en grundig gjennomgang av deres digitale arbeid. Det er imponerende. 

Lite fancy 

Nasjonalbiblioteket er i verdenstoppen når det kommer til digitalisering. De bevarer alt som er publisert i Norge, og til nå er mer enn en halv million bøker, 2 millioner aviser og 1, 7 millioner radioprogram digitalisert. Det er til sammen noe så svimlende som 8 petabyte med materiale.

En av nasjonalgalleriets nyheter er arbeidet med kunstig intelligens, som har resultert i den digitale bibliotekaren Nancy. Selv om hun er oppkalt etter en ekte bibliotekar fra USA, som attpåtil har fått sin egen actionfigur, så er Nancy imponerende lite fancy. Her er det ingen data-animert dame som er programmert til å si det ene eller det andre, men en maskin, som benytter seg av de enorme mengdene med informasjon som er digitalisert, for å gi deg svar på det du ber om. 

– Hun treffer altså så forbanna presist, sier Sira Myhre. 

Enkelt og greit, men også så mye mer avansert.

Nyhet

Astrup, som kom rett fra et møte med Oslo Cancer Cluster, hadde tidligere på dagen fått informasjon om hvordan kunstig intelligens var med på å gi bedre diagnoser - bedre enn legene selv kunne gi. Han var tydelig imponert - både over mengden med informasjon og data som vi er så flinke til å bevare her til lands, men også arbeidet med kunstig intelligens, og hvordan all tilgjengelig informasjon gjør maskinlæring interessant. 

NYHET: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup kunne under mandagens besøk på nasjonalbiblioteket fortelle at regjeringen har besluttet å lage en ny nasjonal strategi for kunstig intelligens. (Foto: Stine Marie Hagen)
NYHET: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup kunne under mandagens besøk på nasjonalbiblioteket fortelle at regjeringen har besluttet å lage en ny nasjonal strategi for kunstig intelligens. (Foto: Stine Marie Hagen)

– At dette gir enorme muligheter er det ingen tvil om. Derfor har regjeringen besluttet at vi skal lage en ny nasjonal strategi for kunstig intelligens, sa han.

Astrup kunne videre fortelle at regjeringen ønsker å få på plass en tilnærming til hvordan både offentlig og privat sektor skal benytte seg av kunstig intelligens, og klargjøre samfunnet for å ta dette i bruk. 

– Det er et arbeid vi setter i gang med nå, og en av grunnene til at jeg er her i dag - nettopp for å bli inspirert av denne type eksempler og lære mer om hva som gjorde at dere fikk det til, sa digitaliseringsministeren.

Blir hørt

– Dette er fantastisk! Nå er det ikke lenger en diskusjon om, men hvordan og hva, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

Det å opprette en nasjonal strategi for kunstig intelligens var interesseorganisasjonens aller første råd til den nyutnevnte digitaliseringsministeren.

Austlid mener at norske bedrifter som bruker kunstig intelligens er lønnsomme, og at det er viktig og fint at regjeringen nå tar sats og vil forvalte gullet vårt. Dette er et tema som krever trening, kompetansebygging og ikke minst en etisk diskusjon. Austlid poengterer at det derfor er viktig at regjeringen holder i dette selv. Hvis ikke er det superviktig at det legges til en aktør uten eierinteresser. Ikt-Norge foreslår Forskningsrådet.

– Det er bra at dette er førsteleveransen. Dette vitner om at vi lyttes til som bransje og næring, sier hun.