ERFAREN TEKNOLOGILEDER: Torbjørn Larsen har mer enn 25 års erfaring fra ledelse og rådgivning. Nå skal han lede arbeidet med digital forretningsutvikling i Sopra Steria. (Foto: Toralv Østvang)
ERFAREN TEKNOLOGILEDER: Torbjørn Larsen har mer enn 25 års erfaring fra ledelse og rådgivning. Nå skal han lede arbeidet med digital forretningsutvikling i Sopra Steria. (Foto: Toralv Østvang)

It-direktøren i Nav sier opp

It-direktør Torbjørn Larsen har sagt opp stillingen sin, får Computerworld bekreftet fra Navs it-avdeling.

Nyheten om it-direktørens beslutning om å si opp jobben ble kunngjort internt i it-avdelingen i Nav mandag ettermiddag, og Computerworld fikk bekreftet nyheten mandag kveld.

Attraktiv arbeidsplass

Etter det Computerworld forstår, kom meldingen om oppsigelsen som en overraskelse på mange. Larsen har fremstått som en dyktig leder som har bidratt sterkt til å gjøre Navs it-avdeling til en attraktiv arbeidsplass for ambisiøse it-folk. Offentlige etater har tradisjonelt hatt utfordringer med å tiltrekke seg høyt utdannede it-eksperter i konkurranse med det private næringsliv.

Det var i 2015 at Torbjørn Larsen ble utpekt til jobben som it-direktør i Nav, etter en turbulent periode med tre sjefsskifter på ett år. Blant stridsspørsmålene den gang var Navs utstrakte – og kostbare – bruk av eksterne konsulenter.

I sin tid som it-direktør i Nav har Larsen og hans nærmeste medarbeidere brukt mye energi på å gjøre etatens it-avdeling attraktiv for it-folk, selv om Larsen ved tiltredelsen ga uttrykk for at det fortsatt ville være behov for å kjøpe ekstern spisskompetanse.

– Drømmejobb

Overfor Computerworld karakteriserte Larsen den nye sjefsjobben som en drømmejobb, men antydet samtidig at han var klar over at det fortsatt kunne være en turbulent stilling. – Jeg trives med utviklingsarbeid og endringsledelse og oppsøker ikke nødvendigvis de tryggeste jobbene, sa Larsen i et intervju med Computerworld da han tiltrådte den nye jobben i august 2015.

Om den nye jobben sa han videre: – Nav har et viktig samfunnsmandat og når jeg kan få lov til å kombinere dette med en personlig interesse for teknologi, digitalisering og endringsledelse, ja så blir dette kort og godt drømmejobben for en som meg.

Larsen kom da fra stillingen som assisterende direktør ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han er utdannet Master of Science fra NTNU i Trondheim og Master in Technology Management fra NTNU/MIT. Blant bedriftene han har hatt ledende stillinger i, finner vi Cisco og Tandberg.

Årets digitaliseringsleder

Sjefsjobben ved Navs it-avdeling har ikke minst vært preget av den store prosessen med digital transformasjon, og det ser ut til at Larsen har gjort en god jobb på dette feltet. I hvert fall ble han under et stort Atea-arrangement på Fornebu i fjor høst tildelt prisen som «Årets digitaliseringsleder». Juryen omtalte ham som fremoverlent og optimistisk, og sa at initiativene hans allerede hadde satt tydelig spor etter seg i Nav.

Navs it-avdeling består av rundt 600 medarbeidere, de fleste lokalisert i Arbeids- og velferdsdirektoratets bygg øverst på Grünerløkka i Oslo. Totalt har Nav over 19.000 ansatte, og i internasjonalt perspektiv er it-bemanningen hos Nav moderat, fastslo Larsen i et intervju med Computerworld høsten 2016.