UTVIKLINGSTEMPO: Sony kjører kamerautviklingen sin i høygir og kommer med mange forbedringer. Fra venstre Sony Cyber-shot RX10 II, Sony Cyber-shot RX100 IV og Sony a7R II. Vår fotomontasje basert på Sonys pressebilder gir ikke nødvendigvis et korrekt inntrykk av proporsjonene mellom de tre kameraene.
UTVIKLINGSTEMPO: Sony kjører kamerautviklingen sin i høygir og kommer med mange forbedringer. Fra venstre Sony Cyber-shot RX10 II, Sony Cyber-shot RX100 IV og Sony a7R II. Vår fotomontasje basert på Sonys pressebilder gir ikke nødvendigvis et korrekt inntrykk av proporsjonene mellom de tre kameraene.

1000 bilder i sekundet  og nytt flaggskip

VIDEO: Sony har lansert nytt kamera-flaggskip, a7R II, med over 42 megapikslers oppløsning. Og en ny proffkompakt som kan ta 1000 bilderuter i sekundet.

I tillegg kommer et nytt superzoom-kamera som også kan ta opp opptil 1000 bilderuter i sekundet.

4K-video er standard på alle de tre Sony-nykommerne.

Se nyhetsvideo fra IDG.tv om de nye kameraene nederst i artikkelen.

Fullformat-kongen på haugen

Sony a7R II har plassert seg som kongen på haugen blant speilløse systemkameraer, med hele 42,4 megapikslers effektiv oppløsning.

Sonys fullformat CMOS-sensor er en såkalt bakbelyst sensor der elektronikk og kabling er plassert slik at lyssignalene fra motivet får minst mulig hindringer på veien inn mot sensorene.

Dette har også gitt mer plass for å utvide kretskort og kobberkabling, noe som gir raskere signaloverføring. Ifølge Sony er dataoverføringen fra bildesensorene rundt 3,5 ganger så rask som den var på den opprinnelige Sony a7R.

I tillegg har Sony fjernet det optiske lavpassfilteret, noe som skal gi endre bedre skarphet i bildene.

Selve bildesensoren har fått en design som Sony betegner som «gapless on-chip lens design» kombinert med et antirefleks-belegg som skal gi høy lysfølsomhet kombinert med redusert bildestøy og et bredt dynamikkomfang.

Dette bidrar til at Sony har kunnet gi kamera et stort ISO-omfang, fra ISO 100 til ISO 25.600. I tillegg kan brukeren velge ukalibrert lysfølsomhet helt opp til ISO 102.400

De første a7-modellene fra Sony var plaget av at lydnivået fra lukkeren var i høyeste laget. Sony hevder at a7R II har fått en ny lukkermekanisme med 50 prosent mindre vibrasjon og som garantert kan tåle hele 500.000 lukkeroperasjoner i sin levetid,  i tillegg til at den kan stilles inn på lydløs modus hvor den hverken er hørbar eller skaper vibrasjoner.

399 autofokuspunkter

På bildesensoren sitter det hele 399 fasedetekterende autofokuspunkter, noe som er verdensrekord blant fullformatbrikker, ifølge Sony. Selskapet hevder at autofokus-responsen opptil 40 prosent raskere enn på den originale a7R.

I tillegg kommer 25 kontrastdekterende autofokuspunkter. Til sammen sikrer denne hybridfokusløsning mulighet for serieopptak på opptil fem bilder i sekundet med autofokussporing av bevegelig motiv.

Sony a7R II kan bruke all Sony E-optikk myntet på fullformat, og kameraet kan i tillegg anvende optikk med A-fatning ved hjelp av adapter. A-fatningsoptikken fra Sony er i utgangspunktet designet for speilreflekskameraer.

Utvalget av Sonys objektiver med E-fatning myntet på fullformat omfatter i øyeblikket rundt ti objektiver.

Det nye fullformatkameraet har fem-aksers bildestabilisering som produsenten hevder vil kunne tillate fotografering i så dårlig lys at det tilsvarer en differanse på rundt 4,5 lukkertrinn.

Bildestabiliseringen i kamerahuset fungerer i samarbeid med Sony A-objektiver med innebygd optisk bildestabilisator.

4K-video

Det nye Sony-flaggskipet har også gode spesifikasjoner på videosiden, med mulighet for opptak i full 4K-modus med oppløsning på 3840 x 2160 piksler.

Video kan enten tas opp i fullformat-modus eller i det som kalles Super 35mm. Sistnevnte innebærer at det tas opp informasjon fra omtrent 1,8 ganger så mange piksler som i 4K, hvoretter informasjonen samples til å produsere 4K-film med minimalt med moaré.

KONGEN: Med en bildebrikke på over 42 megapiksler har Sony gjort seg til kongen på haugen i fullformat-klassen. (Foto: Sony)
KONGEN: Med en bildebrikke på over 42 megapiksler har Sony gjort seg til kongen på haugen i fullformat-klassen. (Foto: Sony)

Til videoopptak brukes den avanserte XAVC S-kodeken med en bitrate på 100 Mbps i 4K og 50 Mbps i Full HD. Dette krever raskt minnekort.

Den elektroniske søkeren, basert på OLED, er ifølge Sony nok en «verdens beste»-egenskap, i dette tilfellet med verdens største forstørrelsesgrad for søkere på digitale stillkameraer på 0,78 X. Oppløsningen er på vel 2,3 megapiksler.

Kameraet er bygd i blant annet magnesium og har innebygd støtte for trådløst nettverk og nærfeltskommunikasjon (NFC).

Nettovekt på kamerahuset er 582 gram. Med batteri og minnekort snakker vi om 625 gram.

Ny proffkompakt med 1000 bps

Sony lanserer nå også en fornyet utgave av sin populære «proffkompakt», Sony RX100 IV. Dette hører hjemme i semikompaktklassen med 1-tommes CMOS-sensor og er et kamera som byr på oppfellbar elektronisk søker tross  sin lille størrelse.

KONTROLL: Sony Cyber-shot RX100 IV er et kompakt kamera myntet på kravstore fotografer og fotoentusiaster som vil beholde kontrollen over fotograferingen. (Foto: Sony)

Blant nyhetene er en 40-gangers super-slowmotion  som kan ta opp «sakte kino» med opptil 1000 bilder i sekundet.

I tillegg klarer kameraet høyoppløst 4K-video, og det kan skilte med en elektronisk lukker med lukkertid på hele 1/32.000 sekund.

Disse egenskapene deler kameraet med en annen nykommer med 1-tommesbrikk, Sony RX 10 II. Kameraet hører hjemme blant de såkalte superzoom-kameraene og er forholdsvis stort. Det skiller seg fra en del av konkurrentene ved at det har større bildesensor enn dem som brukes i vanlige kompaktkameraer, i tillegg til at zoomomfanget ikke er fullt så rått som hos enkelte konkurrenter, for eksempel Nikon Coolpix P900, med et zoomomfang som tilsvarer 24-2000 mm, men med mindre bildesensor. (Les om vår prøvekjøring av kameraet her.) (http://www.cw.no/artikkel/fotovideo/nikon-p900-kjekt-med-2000-mm-tele)

STORT: Sony Cyber-shot RX10 II er et stort kamera med samme 1-tommes bildebrikke som RX100 IV. (Foto: Sony)

På begge kameraene kan man før opptak velge mellom 1000 bilder per sekund, 500 bps eller 250 bps samt mellom 50 p og 25 p avspillingsformat. For eksempel vil to sekunder med videoopptak i 1000 bps og 25 p kunne gjøres til en 80-sekunders sakte film, ifølge Sony.

Dette er opptak i PAL-videomodus. I den amerikanske NTSC-modusen er tallene 960, 480 og 240 bps.

I slike sakte film-opptak får man ikke tatt opp lyd, og det kreves et raskt SDXC-minnekort i klasse 10 eller høyere.

I vanlige stillbilde-serieopptak er opptakshastigheten opptil 16 bps på RX100 IV og 14 bps på RX10 II.

RX100 IV kan for øvrig ta opp 4K-video i opptil 29 minutter, mens RX10 II kan ta opp 4K-video i opptil fem minutter lange opptak.

Begge kameraene har en dobbeltfunksjon der man kan ta opp et 16,8-megapikslers stillbilde samtidig med at man filmer i 4K.

RX100 IV er utrustet med et kompakt Zeiss-objektiv med brennviddeomfang tilsvarende 24-70 mm med lysstyrke fra f/1,8 til f/2,8 i henholdsvis vidvinkel- og tele-modus.

RX10 II har et Zeiss-objektiv med brennvidde tilsvarende 24-200 mm, med lysstyrke f/2,8 gjennom hele zoomomfanget.

Den elektroniske søkeren på disse to kameraene er på vel 2,3 megapiksler.

Med batteri og minnebrikke veier de to kameraene henholdsvis 271 og 770 gram.

Ikke billig-kameraer

De nye kameraene erstatter ingen eksisterende kameraer i Sonys portefølje.

Vi kan nok trygt fastslå at de nye Sony-kameraene ikke risikerer å bli sett på som billig-kameraer. Tvert imot.

Sony a7R II kommer i salg i Norge i slutten av juli, og veiledende pris er satt til 33.000 kroner.

De to semikompaktkameraene kommer i salg i midten av juli. DSC-RX100 IV vil koste 10.900 kroner, mens DSC-RX10 II har fått en pris på 14.700 kroner.

Den eksisterende DSC-RX10, som ble lansert høsten 2013, blir 850 kroner billigere enn før og vil koste 8500 kroner.