PRISVINNERE: Under Channelworld ble det delt ut pris til de beste aktørene i den norske it-kanalen. Årets distributører, Also og Avantis, sammen med Årets forhandler, Atea og Årets produsent, Cisco. I tillegg var Telefast, CBK og Infinigate årets kategorivinnere innen distribusjon. Fra venstre Halvor Ruud fra Avantis, Kai Magne Strat fra Telefast, Lars Seeberg fra CBK, Espen Zachariassen fra Also, Thomas Hagelid fra Infinigate, Chris Ashby fra Atea og Trine Strømsnes fra Cisco. (Foto: Atle Skretting)

Årets beste i it-kanalen 2016

Norske forhandlerne mener Also er beste breddedistributør og Avantis beste nisjedistributør i 2016. Men også Telefast, CBK og Infinigate har noe å skryte av.

Hvordan står det egentlig til med samarbeidsånden i it-kanalen? Hvilke produsenter og distributører bidrar på best mulig vis til at forhandlerleddet når de fleste eller beste sluttkundene? Hvilke forhandlere er dyktige i det de driver med?

Dette var bakgrunnen for at Respons analyse på oppdrag for IT-Bransjen intervjuet en rekke forhandlere og systemintegratører om deres syn på distributørene. I tillegg har produsenter og distributører blitt spurt om deres syn på hverandre og forhandlere. Dette har da dannet et kvantitativt grunnlag for å kåre de beste distributørene sammen med den best likte produsenten og dyktigste forhandleren. Årets forhandler kan du lese om her, mens Årets produsent 2016 kan du lese om her.

Utvidet distributørundersøkelse

I rekken av relansering fra fagbladet IT-Bransjen, så tar vi altså opp tråden med en distributørundersøkelse fra 2012. Det var siste gang vi spurte forhandlerne hva de mener om distributørene de bruker. Vi har brukt å skille mellom bredde- og nisjedistributører. Inndelingen mellom bredde og nisje kan være flytende i den grad man bruker produktutvalget som et kriterium. Det samme hvis man ser på størrelse målt ut i fra omsetning. Spørsmålet er hvor grensen skal gå.

Vi har derfor lagt listen for å være en breddedistributør høyere, og heller sett på hvem som det er naturlig å sammenligne. Her er innspill fra distributørene selv også medvirkende. Tech Data og Also hører helt naturlig til i breddegruppen. I tillegg har vi med Itegra som oftest møter konkurransen fra de to største distributørene.

Also best i bredden

Vi har spurt forhandlerne om å vurdere distributørene i 12 forskjellige områder eller kategorier. Distributørene blir bedømt med en karakter fra 1 til 6, hvor 1 en er svært dårlig og 6 er svært bra. Vinneren er den distributøren med best snitt totalt.

Also ble ut i fra dette Årets breddedistributør med et totalsnitt på 4,75 poeng. Tech Data ligger et stykke bak med 4,49 poeng. Tallene forteller om et skille mellom disse to på knappe 0,08 poeng i 2012. Nå er spranget økt til 0,26 poeng. Avstanden fra Tech Data ned til Itegra på tredjeplass ble derimot bare 0,08 poeng.

Hvis vi ser på de ulike kategoriene vi har målt på, så gjør Also det best av alle distributørene, uavhengig av bredde eller nisje, i kategoriene internettjenester og informasjon. Blant breddedistributørene er Also kun slått av Tech Data på produktportefølje og pris. Itegra gjør det best på returbehandling av breddedistributørene.

Avantis nisjevinner

Vi har samlet alle mindre distributører i samme gruppe. Selv om det kanskje ikke er helt rettferdig å sammenligne en distributør av mobiltelefoner med en distributør av sikkerhetsløsninger eller tjenester basert på programvare.

Derfor må man bruke tallene slik at man ikke sammenligner epler med pærer der dette er en avgjørende forskjell. Vi har dog for enkelhets skyld sett på alle nisjedistributører som fruktleverandører eller distributører av it-utstyr og - tjenester. Det handler uansett om å videreformidle et produkt eller en tjeneste.

Totalsnittet viser at Avantis har hatt et godt samarbeid og har mange tilfredse forhandlere der ute. De oppnådde et snitt på 5,01. Det var 0,12 poeng foran Infinigate. Disse to lå et godt stykke foran Telefast på tredjeplass som fikk 4,56 poeng. Det var også veldig jevnt der etter. Det skilte bare 0,10 poeng mellom plass tre og plass syv.

CBK, Telefast og Infinigate

I de enkelte kategoriene viser det seg at flere nisjedistributører gjør det bra på enkeltområder. Blant alle bredde- og nisjedistributørene er Telefast den som gjør det best på logistikk, CBK den beste på pris, mens Infinigate er en vinner i kategoriene salg og kundeservice.

Til sammenligning har vi også spurt forhandlere om hvem de er mest fornøyd med totalt sett og hvilken distributør som bidrar mest til driftsresultatet. Her bekrefter forhandlerne at de er mest fornøyde med Avantis og Also. Sistnevnte er også den distributøren som de fleste mener bidrar mest til fortjenesten.

Denne saken har tidligere vært publisert i magasinet IT-Bransjen. Vil du bli abonnent? Meld din interesse her!