DET LYSNER: Internett blir enda mer internasjonal fra 1. oktober. Illustrasjon: Istockphoto

Internett blir mer internasjonal

Den frivillige Internett-organisasjonen Icann får endelig kontroll over toppnivået til internett.

Publisert Sist oppdatert

Fra starten og fram til nå har USA hatt kontroll over toppnivnånavnetjenesten DNS i Internett. Internet Domain Naming System er tjenesten som bestemmer, godkjenner og tildeler domenene som com og org, og deres kontrollsenter og hovedservere har stått i USA.

Fra første oktober tar Icann over hele dette ansvaret fra National Telecommunications and Information Administration (NTIA), det nordamerikanske teletilsynet.

Ansvar, ikke kontrakt

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) får i realiteten full kontroll over Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Den har de drevet i noen år på kontrakt for USA, men nå overføres alt ansvar for aktiviteten til Icann.

Det IANA gjør, er kontrollere de få kjerneserverne som har toppnivåkontroll for hele Internett, og databasene som kjører alle tidssonene synkronisert. Resten av virksomheten for domenekontroll og Internettadministrasjon er overlatt til internasjonale og ideelle Icann.

Iana er en av de få Internett-funksjonene som ble etablert i tiden med Arpanet, forløperen til det som vi i dag kjenner som Internett.

Etter flere års tunge diskusjoner, som har kostet mye for Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) i form av arbeidstimer og medarbeidere, gir USA endelig fra seg kontrollen over toppnivå-DNS med visse betingelser.

- I 18 år har USA jobbet sammen med de felles internasjonale interessentene for å etablere en stabil og sikker modell for mange deltakere for å drive Internett. Målet har vært at en stor privat sektor, ikke enkeltlands myndigheter, skal bestemme retningen for domenesystemet på Internett, skriver Lawrence Strickling, informasjonsrådgiver for det amerikanske teletilsynet NTIA i en bloggpost.

Ikke helt fornøyd

For nordamerikanske folkevalgte som ser USA som en «fadder» og «garantist» for Internett, er beslutningen omstridt. Under det hele ligger den sedvanlige rivaliseringen mellom USA og land som Kina og Russland om internasjonal innflytelse.

Det er antagelig en av flere grunner til at dette gjennomføres før høstens valg til Kongressen og til Det Hvite Hus.

For andre er beslutningen velkommen ut fra hensyn til personvern i Internett, spesielt etter avsløringer av utstrakt overvåking fra nordamerikanske sikkerhetsmyndigheter.