UVISS SKJEBNE: Fremtiden til Apache OpenOffice er usikker på grunn av manglende ressurser til sikkerhetstiltak. (Ill.: IDGs nyhetstjeneste/Toralv Østvang)

OpenOffice kan bli pensjonert

Folkene bak programpakken har ikke ressurser til å opprettholde sikkerheten.

OpenOffice er en gratis programpakke med kontorprogrammer omtrent som man finner i Microsoft Office – i dette tilfellet tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram, tegneprogram og databaseprogram, samt en matematikk-modul.

Styret i Apache Software Foundation, som har ansvaret for programpakken, har nå bedt komiteen som bestyrer OpenOffice om å vurdere tiltak for å holde tritt med sikkerhetsutfordringene som programvaren står ovenfor.

Mangelen på ressurser til å holde sikkerhetstiltakene ajour kan i verste fall føre til at programpakken blir pensjonert, melder IDGs nyhetstjeneste.

Apache OpenOffice

OpenOffice var i sin tid sett på som den sterkeste kandidaten til rollen som et tungt åpen kildekode-alternativ til Microsofts kommersielle kontorprogrampakke Microsoft Office.

Det offisielle navnet på programpakken er nå Apache OpenOffice. Opprinnelig het programpakken StarOffice, men da Sun Microsystems overtok programpakken i 1999, ble den omdøpt til OpenOffice. Programpakken er som sagt basert på åpen kildekode.

Sun hadde opprinnelig bare til hensikt å bruke programvaren internt, men i 2000 ble pakken lansert som en åpen kildekode-konkurrent til Microsoft Office.

En del år senere, i 2011, ble Sun overtatt av Oracle, som kunngjorde at selskapet ikke hadde noen interesse av å videreføre en kommersiell versjon av programpakken. Oracle donerte prosjektet til Apache Foundation, som omdøpte programpakken til Apache OpenOffice.

OpenOffice-programpakken finnes i versjoner for blant annet Linux, Windows, Solaris og OS X.

Utviklerne forsvinner

Det største problemet nå er at en del sentrale utviklere har forlatt prosjektet, samtidig som andre åpen kildekode-prosjekter som LibreOffice og NeoOffice – sistnevnte et kommersielt Mac-produkt – er blitt sterke konkurrenter til Apache OpenOffice.

Styrelederen i Apache Software Foundation, Dennis E. Hamilton, har i en e-postmelding til bidragsyterne til OpenOffice-prosjektet nå oppfordret administrasjonskomiteen for OpenOffice om å foreslå tiltak for å sikre at programkoden ikke sakker akterut når det gjelder datasikkerhet.

De siste par årene er det lansert flere forslag om at Apache Software Foundation bør legge ned prosjektet og overlate merkenavnet til The Document Foundation, som støtter LibreOffice.

E-postmeldingen fra Hamilton har satt fart i denne diskusjonen, skriver IDGs nyhetstjeneste. Styrelederen har blant annet anført at hvis programpakken legges ned, bør det skje på en anstendig måte – «gracefully», som han skriver.

E-posten førte blant annet til at utvikleren Kay Schenk trakk seg fra administrasjonskomiteen, som da besto av i alt 28 personer.

Det er for øvrig også ventet at Hamilton selv trekker seg fra styreledervervet i Apache Software Foundation snart, ifølge IDGs nyhetstjeneste.