LINUX: Intels Linux-distribusjon er optimalisert for å bruke containere. (Ill: skjermbilde fra hjemmesiden)

Intel med container-Linux

Clear Linux er brikkegigantens forslag til hvordan man skal bruke containere og vedlikeholde operativsystemet.

Publisert Sist oppdatert

Før i tiden kunne nær sagt enhver leverandør legge ut sin egen Linux-distribusjon for å bli omtalt som «forpliktet til Linux» Nå skjer det samme med containerbaerte Linux-distribusjoner, slike som CoreOS eller Red Hat Atomic Host.

Den sist ankomne på denne banen er altså Intel, som har kunngjort at de skal komme med et containerbasert operativsystem som heter «Clear Linux project for Intel Architechture».

Kun utstillingsvindu?

Navnet på prosjektet mer enn antyder at dette er mest ment som et utstillingsvindu for Intels maskinvarebaserte akselerasjonsteknologier for virtualisering. Bortsett fra det, gjør Intel mye av det samme som CoreOS og de andre tilbyr:

Bruker en kombinasjon av containere og innebygd funksjonalitet i Linux’ operativsystemkjerne for å tilby et operativsystem som er tilpasset dagens moderne, modulære og tjenesteorienterte datasentre.

I en detaljert bloggpost på Lwn.net, har Intel-ingeniøren Arjan van de Ven beskrevet Intels målsetning som å ”utnytte isolasjons-egenskapene til virtuelle maskiner, samtidig som å ha utrullingsfordelene til containere”.

Optimalisert KVM

Resultatet, Clear Containers, bruker Linux’ hypervisor KVM , men kjører dem på en slik måte at den unngår mesteparten av ekstratiden ved oppstart av en helt ny KVM-instans. Intel påstår også at de kan utnytte systemd og gjøre enkelte triks på kjernenivå for å organisere minnehåndteringen bedre, som skal bidra til ytterligere forbedring av ytelsen.

Andre sider av Clear Linux kan også følges tilbake til røttene til CoreOS, ikke bare containere, men også systemadministrasjonen. I stedet for å levere systemet som en samling av hundrevis av individuelt oppdaterbare programvarepakker, skal hver utgave av Clear Linux – inklusive all ekstraprogramvaren i distribusjonen – leveres som en enkelt, monolittisk pakke. Det betyr at det holder med ett eneste versjonsnummer for å identifisere alle versjonene av alle komponentene på serveren.

Oppdateringer av denne pakken er likevel i form av binære pakker som kun inneholder endringen, slik at oppdateringer av en gitt versjon kun inneholder endringene, ikke en fullstendig komplett kopi av Clear Linux.