- Skru opp varmen i datasenteret!

Derfor mener Intel du bør la temperaturen rundt serverne være litt høyere.

Publisert Sist oppdatert

IT-giganten Intel har undersøkt energiforbruk i datasentre.

De har kommet frem til at virksomheter kan spare inntil fire prosent av strømkostnader for hver grad i temperaturøkning, skriver Computerworld Danmark.

De fleste datasentre i Europa opererer med temperaturer mellom 19 og 21 grader, og ifølge Intels beregninger koster det omtrent 150 milliarder kroner i året å holde driftstemperaturen under kontroll.

Selskapet hevder at kjøling av datasentre bruker rundt halvannen prosent av verdens samlede energiproduksjon.

Allerede i gang

Flere store virksomheter er allerede i gang med å heve temperaturen i sine datasentre, og enkelte opererer med driftstemperatur opp mot 27 grader.

Facebook kjører for eksempel med 27 grader, og Microsoft har hevet temperaturen med to til fire grader i sine respektive datasentre.

Enkelte er riktignok ikke helt enige med Intel, og hevder at selv om nyere utstyr klarer temperaturøkningen, så bør man forsikre seg om at det også gjelder eldre systemer.

Andre har forøvrig tidligere forsøkt å knekke myten om skjørt datautstyr.

Veien til grønn IT

Richard George, som er sjef for Intels nettskytjenester, sier at høyere temperaturer i datasentre er en del av arbeidet for å skape energivennlige datasentre.

- Vi er nødt til å se på det samlede energiforbruket, og ikke bare CPU-ene i seg selv, sier George.

Mange moderne datasentre er nemlig bygget med nye ideer om vann- og luftkjøling som ikke bruker mye strøm.

Intel har selv bygget et energivennlig datasenter i Israel, hvor overskuddsenergi brukes til å varme vann til husholdninger.

Til og med kondens fra luftkjølingen brukes til å vanne planter.