SOM PAPIR: Det norske selskapet Remarkable lover en opplevelse som penn mot papir på sitt helt nye produkt.
SOM PAPIR: Det norske selskapet Remarkable lover en opplevelse som penn mot papir på sitt helt nye produkt.

Norsk «digital notatblokk»

Nytt norsk selskap har lansert digitalt verktøy for folk som tenker best med penn i hånden.

Publisert Sist oppdatert

Den nye gründerbedriften Remarkable har helt nylig lansert sitt produkt med samme navn. Det er en «digital notatblokk» som er rettet mot studenter, forretningsfolk, kreative og andre som foretrekker å jobbe med en penn i hånden.

Selve enheten har en skjerm på 10,3 tommer som er basert på elektronisk blekk, såkalt e-ink. Selskapet lover verdens raskeste e-ink skjerm, uten forsinkelse mellom penn og skjerm, og en svært realistisk følelse av penn mot papir.

Lang utvikling

Kikker vi selskapet Remarkable litt i kortene, ser vi at selve aksjeselskapet bak er helt nytt – det ble registrert så sent som i mai i år. Arbeidet med å få fram produktet har imidlertid foregått i atskilling lengre tid enn det.

— Etter flere års forskning og utvikling har vi løst de viktigste teknologiske utfordringene slik at man med reMarkable får en følelse av at man skriver på papir. Vi har blant annet gjort skjermtypen vesentlig raskere og vi har utviklet en skjermoverflate med den samme friksjonen som penn mot papir, skriver selskapets gründer og daglig leder til Computerworld. 

— For tre år siden, da vi først snakket med verdens ledende aktører innen skjermteknologi om våre ambisjoner, så fortalte de oss at det vi nå har fått til ikke var mulig, legger han til.

Selve skjermteknologien har Remarkable utviklet i tett samarbeid med Eink, en førende internasjonal aktør innenfor elektronisk blekk. I tillegg har Remarkable jobbet med overflaten av skjermen, for å oppnå en mest mulig realistisk følelse når man skriver på skjermen. Remarkable kaller skjermteknolgien sin for «Canvas».

August 2017

Sammen med selve enheten tilbyr selskapet også en skytjeneste for sikkerhetskopiering og sømløs synkronisering mellom alle enhetene til brukeren. Enheten bruker trådløst nettverk for sammenkobling, men selskapet har ikke opplyst hvilke standarder den følger.

I tillegg til å være en fleksibel digital notatblokk, støtter enheten også et par formater for e-bøker. Både PDF og EPUB lar seg bruke direkte på enheten. Selskapet har også uttalt at de «ser på mulighetene» til å støtte andre formater for digitale dokumenter i framtiden.

Da Remarkable denne uken kom ut av skjul og lanserte produktet sitt, startet de samtidig en kampanje for tidlig bestilling. Mens kampanjen pågår koster det 379 amerikanske dollar for selve brettet, en spesialdesignet penn og et omslag for beskyttelse. Når produktet kommer i allment salg i august 2017, kommer brettet alene til å koste 529 dollar.