TEST: Eizo Foris FG2421 - Lynrask spillskjerm

Til nå har valget vært bra bilde eller rask skjerm. Hvorfor ikke velge begge deler?

Publisert Sist oppdatert

Det er mye fint med LCD-skjermer. De er tynne, bruker ikke så mye strøm, veier lite, ser stilige ut, og har etter hvert blitt mulig å få til en veldig billig penge.

Sammenlignet med de gamle CRT-skjermene vinner de på nesten alle punkter. I alle fall i en perfekt verden.

Når det gjelder oppdateringsfrekvens og fargegjengivelse har LCD nemlig et stykke opp til de gamle bilderørsskjermene vi måtte slepe med oss på LAN-treff før i tiden. Med bilderør fikk du nemlig både bra farger og rask skjermoppdatering i samme skjermen. Sånn er det ikke helt med LCD.

Vil du ha god bildekvalitet og fargegjengivelse, er det IPS som gjelder. Ulempen da er tregere skjermer, noen ganger er de faktisk så trege at det ikke nytter å spille med dem. I motsatt enda av skalaen har du skjermer med TN-panel. Disse skjermene er raskere og gir mindre forsinkelser i bildet, men leverer samtidig dårligere bildekvalitet, dårligere fargegjengivelse og trangere innsynsvinkel.

Derfor har det blitt sånn at spillerne velger "dårlige" TN-skjermer, mens det er "trege" IPS-skjermer som gjelder til grafisk arbeid og i litt skikkelige kontorskjermer.

LCD-panelenes iboende svakheter gjør det nemlig vanskelig å velge riktig skjerm for dem som er opptatt av fargekorrekthet til jobb, og som gjerne også vil spille på fritiden. Eizo mener imidlertid å ha funnet en løsning på problemet. I alle fall sånn delvis.

Litt av begge deler

Eizos nye spillskjerm, Foris FG2421, er en fra forsiden relativt anonym skjerm. Rammen er typisk Eizo, enkel og stilren. Vi hadde gjerne sett at den var like tynn på sidene som i topp og bunn - hvor rammen er smal og fin. Det hadde gjort det mer aktuelt å sette opp flere skjermer ved siden av hverandre, for eksempel med tre skjermer i Eyefinity. Gitt at man har råd til tre spillskjermer som koster rundt 4 500 kroner hver, så klart.

På baksiden skiller Foris FG2421 seg litt mer fra andre skjermer fra Eizo. Her er det friskere design enn på den gjengse pc-skjerm, det er oransje detaljer og en lysende Eizo-logo. Sistnevnte kan deaktiveres, om du synes det blir vel plagsomt med konstant lys bak skjermen.

 

Bak på skjermen finner du også de fleste av tilkoblingene du trenger. Du har DisplayPort, HDMI og DVI for tilkobling av bilde, samt inn- og utgang for lyd. På siden av skjermen har du også en hodetelefonutgang og usb-hub, noe vi alltid setter pris på å finne på skjermer. Lyden til hodetelefonutgangen kan du hente fra lydkortet via minijack-inngangen bak, eller du kan ta den direkte fra HDMI eller DisplayPort.

Foten følger litt i samme gate som baksiden av skjermen, og er litt barskere enn det Eizo normalt sett leverer. Den er også litt mindre avansert enn det vi er vant med fra Eizo-skjermer i denne prisklassen. Du har mulighet til å rotere skjermen, vippe den og heve den noen centimeter opp og ned. Hevefunksjonen er begrenset til omtrent seks centimeter, som er omtrent halvparten av det du har å gå på med typiske kontorskjermer fra Eizo. Det gjør at du kan få stilt skjermen et stykke opp, men ikke fullt så mye som vi kanskje hadde likt.

Oversiktlige innstillinger

Nederst på skjermen i front finner du knappene som styrer skjermens forskjellige funksjoner. Lengst til venstre i knapperaden finner du Mode-knappen. Og på Eizo Foris FG2421 har den litt andre valg enn på de Eizo-skjermene vi har testet tidligere, eller dem vi bruker til daglig både hjemme og på kontoret. Her finner du nemlig ikke sRGB, AdobeRGB eller papir-moduser. Her er det i stedet tre bruker-moduser du kan justere etter eget ønske, to FPS-moduser (til skytespill) og en RTS-modus (til strategispill), samt en web-modus til surfing og den slags.

Velger du en av FPS-modusene, vil Turbo 240 være tvunget på, gamma-nivået endres og fargene justeres slik at de fungerer best mulig til spilling. Vår erfaring er at en av disse gjør spillingen glattere og mer behagelig, samtidig som de er mindre egnet til jobbing og vanlig Windows-bruk. Blant annet fremstår bildet som litt grovere og mer kornete med spillmodusene aktivert. Det samme gjelder for øvrig også om du aktivere Turbo 240 i en av brukermodusene. Har du planer om å drive jobbing, anbefaler vi en av de tre brukermodusene, hvor fargene og hvitbalansen er bedre tilpasset blant annet tekst og foto. Til spill er valget enkelt, velg en av spillmodusene.

Først og raskest

Eizos nye Foris FG2421 er utstyrt med det første VA-panelet med 120 Hz oppdateringshastighet. Det er det dobbelte av det vi har sett på IPS og VA så langt, og på høyde med de raskeste spillskjermene med TN-panel. VA (Vertical Alignment) er en teknologi som prøver å ta det beste fra både TN og IPS, og blir litt som en mellomting mellom de to teknologiene.

Fordelene med VA-panel er at de er noe raskere enn IPS, men ikke like raske som TN. De har bedre fargegjengivelse enn TN, og har nesten like god innsynsvinkel som IPS. Og de har jevnt over bedre kontrastnivåer enn begge de to andre teknologiene.

 

Det er Sharp som har utviklet panelet i Eizo Foris FG2421, et panel som både gir fargefordelene, god innsynsvinkel og svært god skjermoppdateringshastighet. Panelet støtter i utgangspunktet 120 Hz, noe som gir skarpere bilde og mindre etterslep og forsinkelser enn med skjermer med 60 Hz, som er vanlig på de fleste skjermer. I praksis er skjermen vel så rask som 120 Hz spillskjermer med TN-panel. Eizo har imidlertid et lite ekstra triks på lager.

Foris FG2421 er nemlig utstyrt med en teknologi de har valgt å kalle Turbo 240. Ved å kutte lyset mellom bildene, har man klart å oppnå et skjermoppdatering på hele 240Hz. Det gir et ekstremt skarpt og raskt bilde, noe som gjør skjermen til en drøm å spille på.

Bedre enn TN

Til normalt spiller undertegnede på en 27-tommers Eizo EV2736W med IPS-panel, noe som fungerer helt greit. Det er imidlertid ikke tvil om at bildet ble langt skarpere og hadde bedre flyt med Foris FG2421. I de meste intense rundene kan det gi en liten fordel, akkurat som et raskt tastatur og en presis og rask spillmus kan hjelpe på presisjon og hurtighet.

Som 24-tommere flest har Eizo Foris FG2421 en oppløsning på 1920x1080 piksler, altså Full HD. På en skjerm som er tiltenkt spilling kan det være en fordel, da det krever relativt mye av maskinvaren å gi god bildeflyt i høyere oppløsning. Et eksempel er når vi spiller Battlefield 4 på 27-tommeren med 2560x1440 og har 80 til 90 bilder per sekund med en blanding av nest høyeste og høyeste detaljnivå. Ved å justere oppløsningen ned til 1920x1080 landet bildeflyten på rundt 150 bilder per sekund. Det kreves altså ganske mye ekstra av maskinvaren å øke oppløsningen til 2560x1440 eller høyere.

Og med både 120 Hz og Turbo 240 fikk vi dratt nytte av alle de ekstra bildene per sekund.

Hovedgrunnen til undertegnedes valg om å gå for en stor IPS-skjerm, i stedet for en raskere og mindre TN-skjerm, er i hovedsak forbundet med foto, bilderedigering og et ønske om god bildekvalitet. Selv gode TN-skjermer er ganske labre på bildekvalitet og fargegjengivelse, og har sånn sett vært relativt uaktuelt. Og selv om det er fin-fint med raskere skjerm, fungerer det overraskende bra å spille også på en god IPS-skjerm.

En av VA-panelenes styrker er nettopp bedre bildekvalitet og fargegjengivelse enn med TN. Sammenlignet med andre spillskjermer og enklere skjermer, imponerer Eizo Foris FG2421. Den har et fargespenn som er omtrent på nivå med litt enklere IPS-skjermer. Fargegjengivelsen og fargeoverganger er også relativt gode, spesielt med tanke på ytelsen en ellers får i skjermen. I tillegg har vi kontrasten, som er suveren i dette segmentet.

Konklusjon

Eizo Foris FG2421 overbeviser på de fleste områder, og spesielt når vi seR på hvilket segment den skal inn i. Til nå har spillskjermer vært basert på TN-paneler. De er raske og behagelig sånn sett, men har i de fleste tilfeller ganske laber fargegjengivelse og elendig innsynsvinkel. Det har gjort dem uaktuelle for dem som vil ha en skjerm som også fungerer bra når en ikke bruker pc-en til spilling.

Med Foris FG2421 er noe av gapet mellom raske spillskjermer og langt tregere IPS-skjermer krympet. Bildekvaliteten er relativt god, og omtrent på nivå med en rimelig IPS-skjerm. Samtidig er den lynrask, og blant de raskeste spillskjermene på markedet. Litt i pose og sekk altså.

For en som har valgt en treg IPS-skjerm foran raskere TN, for å få best mulig bildekvalitet og fargegjengivelse, var det en svært merkbar forskjell i noen spillsammenhenger. Vi vil nok likevel greit klare å spille på vår IPS-skjerm også i fremtiden, og vinne noen runder nå og da, selv med en treg skjerm.

De litt mer kravstore spillerne bør så absolutt ta Eizo Foris FG2421 med i vurderingen om de er ute etter en ny spillskjerm. Den er lynrask og leverer et meget skarpt bilde, og det er minimalt med forsinkelser. Samtidig leverer den ganske god bildekvalitet. Sammenlignet med TN-baserte skjermer er Eizos VA-panel langt bedre. Fargene er bedre, det samme er kontrasten.

Dessverre er prisen for å få både hastighet og bildekvalitet ganske høy. Eizo Foris FG2421 koster fra omtrent 4 100 kroner, pluss frakt. Det er mye for en "liten" 24-tommer, og dyrere enn alternativer fra for eksempel Asus eller Benq - som har TN-panel og ikke like god bildekvalitet. Det er også omtrent på nivå med kurante 27-tommere med IPS-panel, om du synes bildekvalitet trumfer hastighet.