Privat eID inn i varmen

De private leverandørene av elektronisk ID jubler over at it-minister Heidi Grande Røys inkluderer dem i fremtidige planer for det offentlige.

Publisert Sist oppdatert

Stemningen var stor hos BankID og Buypass på torsdag, da det ble klart at fornyings- og administrasjons-departementet åpner for å bruke deres elektroniske IDer inn mot en offentlig sikkerhetsløsning.

LES SAKEN HER: Nå kommer nasjonal eID

- Vi er kjempeglade for at departementet har åpnet for å bruke de elektroniske IDene som allerede er i markedet, sier Grete Sørensen, koordinator i BankID.

BankID er eid av norske banker, og det er hver opp til hver bank å utstede en elektronisk ID, som ligger lagret sentralt, i motsetning til å ha den lagret på datamaskinen eller på et smartkort.

LES OGSÅ: - Kommunene skal med

Buypass er leverer også elektronisk ID til markedet, både gjennom PKI og andre teknologier. Administrerende direktør Gunnar Lindstøl er svært fornøyd.

- Dette er veldig hyggelig! Med den strategien som nå er lagt, ligger det til rette for at det kan bli veldig bra. De som har sittet på gjerdet og ventet, kan nå sette i gang, sier Lindstøl.

Det er kommunene, helsesektoren og en del andre offentlige virksomheter som har vært utålmodige i forhold til å få en sikkerhetsløsning for nettbaserte tjenester på plass.

Buypass’ ulike elektroniske IDer kan ha forskjellige bærere, blant annet smartkort og mobiltelefon. Også BankID jobber med mobiltelefonløsninger.