Svarer Stortinget om eID

Høyre er lei av å vente på en nasjonal elektronisk ID. I dag står it-minister Heidi Grande Røys skolerett for Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys må i dag forklare for Stortinget hvorfor arbeidet med elektronisk ID har tatt så lang tid.

Høyres ikt-politiske talsmann, stortingsrepresentant Trond Helleland, har sett seg lei på at Norge ligger etter sine skandinaviske naboer når det gjelder innføring og bruk av elektronisk ID. Han legger nå politisk press på departementet.

- Det har gått for langt tid uten at det er skjedd noe. Minside er lansert, men er alt for lite funksjonell i forhold til hva den kunne ha vært om man hadde en elektronisk ID. Jeg ønsker derfor å høre hva statsråden har å si i forhold til elektronisk ID, sier Helleland.

- Misvisende navn

Han krever svar fra statsråd Grande Røys om når en eID vil være på plass i Norge. Statsråden møter dermed til en såkalt interpellasjon i Stortinget, der hun redegjør for hvor langt regjeringen har kommet.

Arbeidet med elektronisk ID i Norge har vært vinglete gjennom flere regjeringen med ulik politisk ståsted. Flere strategier og handlingsplaner har vært lagt frem, men på grunn av manglende tjenester og feilslåtte forretningsmodeller, har det ikke vært noen suksess med elektronisk ID i offentlig sektor.

- Det er gått over to år siden denne regjeringen tok over. Jeg føler at tittelen på departmentet, fornyingsdepartementet, begynner å bli veldig misvisende. Det har stoppet opp. Norge må gå foran om vi skal klare å henge med, sier Helleland.

Det er i dag private aktører som Buypass og Bankid som har de største brukergruppene innen elektronisk ID. Fornyingsdepartementet har likevel gitt signaler om at de ikke ønsker å basere en nasjonal eID på disse, på bakgrunn av tidligere dårlige erfaringer sett i lys av Sikkerhetsportalen. Elektronisk ID skulle brukes sammen med den for å få fart på offentlige, elektroniske tjenester på nett, men ingen koblet seg til portalen på grunn av for høye kostnader. Den ble lagt ned sommeren 2006 etter kun kort tid i drift.

LES OGSÅ: Skrinlegger sikkerhetsportalen

Det finnes i dag en spesifikasjon for PKI i offentlig sektor, om bruk og hvordan en elektronisk ID skal være. Likevel mener mange at det har manglet på initiativ fra statens side, og enkelte kommuner og større etater har laget egne løsninger. St. Olavs hospital i Trondheim benyttet i utgangspunktet offentlig godkjent eID til alle sine ansatte, men skiftet over til en ikke-kvalifisert type fordi det ble for dyrt.

LES OGSÅ: For flinke med elektronisk ID

Fornyingsdepartementet har ansvaret for all offentlig ikt-politikk og elektronisk ID. Samtidig jobber Justisdepartementet med nasjonalt ID-kort, som skal ha en brikke med elektronisk ID. Disse to planene skal koordineres, noe som kan ha forsinket prosessen.

LES OGSÅ: Nye ID-kort i 2009

- Det er ikke veldig mye fokus i Stortinget på denne typen saker. Jeg tror at statsråden gjerne vil, men ikke helt får det til, og håper at hun får fornyet pågangsmot ved at jeg tar det opp på denne måten, sier Helleland.

Departementet opplyste for noen uker siden til Computerworld at planen for elektronisk ID, som skulle vært klar før jul, er rett rundt hjørnet.

Computerworld er tilstede på Stortinget og følger statsrådens redegjørelse.

LES OGSÅ: - Meningsløst å erstatte BankID