E-ID: KMD har ambisjoner om at innbyggere og virksomheter snart skal kunne logge seg på digitale tjenester i EU- eller EØS-land ved å benytte sin egen elektroniske id. (Ill: Skjermbilde fra Difi/ID-porten)

Nå kan du i teorien bruke e-id utenfor Norge

Det juridiske er på plass, men det gjenstår å tilpasse de tekniske løsningene.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det vedtatt. Om du er på reise i EU og EØS skal du i teorien kunne bruke egen e-id til å logge deg på digitale tjenester. Det juridiske er på plass. Nå gjenstår kun tilpasningen av de tekniske løsningene. Det betyr selvfølgelig at du i praksis må vente en liten stund til. 

Det er forskriftene om elektroniske tillitstjenester, som legger til rette for grensekryssende bruk av e-id, eSignatur og andre tillitstjenester på tvers av EU og EØS, som nå er vedtatt. I tillegg har Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) vedtatt en ny selvdeklarasjonsforskrift som definerer sikkerhetsnivåer og tilsynsordning for e-id-løsninger.

– Selv om vi reiser mer og blir stadig mer digitale, er det ennå ikke mulig å benytte digitale tjenester som krever pålogging med e-id i et annet land, selv ikke innen Norden. Nå har vi endelig fått et regelverk som skal gjør dette mulig, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup, i en pressemelding fra KMD.