INTRERNETT I ROMMET: Testdrift neste år. Kommersiell drift om fem år. Det er hva SpaceX sikter etter. (Illustrasjonsfoto: Bruno Sanchez-Andrade Nuño/Wikimedia Commons (CC BY 2.0))
INTRERNETT I ROMMET: Testdrift neste år. Kommersiell drift om fem år. Det er hva SpaceX sikter etter. (Illustrasjonsfoto: Bruno Sanchez-Andrade Nuño/Wikimedia Commons (CC BY 2.0))

SpaceX i test neste år

Romrakettselskapet SpaceX har søkt føderale amerikanske myndigheter om tillatelse til å begynne å teste utsending av internett-signaler fra verdensrommet, skriver New York Times. Trolig er de første satellittene i pilotdrift neste år.

Publisert Sist oppdatert

Det er Tesla-eier Elon Musk som også står bak Space-X. Planen er å sende ut 4000 små satellitter som skal sende signaler til alle steder på kloden, også avsidesliggende områder.

Internett via satellitt finnes allerede og Breiband.no selger det i Norge. Problemet er bare at når satellittene befinner seg 4200 mil fra jordoverflaten opplever de en svært høy responstid – typisk mellom 400 og 500 millisekund hvilket er sjenerende for brukerne.

SpaceX foreslår en helt ny løsning, der langt flere satellitter skal befinne seg nærmere jordskorpen - kun 121 mil.

Selskapet sendte søknaden om å få teste teknologien til USAs føderale kommunikasjonskommisjon i slutten av mai. Testene skal starte neste år. Når satellittene er skutt opp og kommet i bane, skal de koble seg opp mot tre stasjoner på den amerikanske vestkysten.

Målet med testingen er å finne ut om antenneteknologien som brukes på satellittene vil være i stand til å levere raskt internett uten avbrytelser. Hvis alt går etter planen, kan tjenesten komme i drift om ca. fem år.

Kanskje kan dette også sørge for at Tesla-bilene som er svært så nettsentriske også kan kommunisere når de kjører på veier uten skikkelig mobildekning.