EMOJI: Tears of Joy er 2015s ord (sic) i henhold til Oxford Dictionaries.

Årets ord er en emoji

Ord blir fattige når Oxford Dictionaries kårer en emoji til årets ord i 2015. Blant de som ikke nådde opp er «ad blocker», «dark web» og «lumbersexual». 

Publisert Sist oppdatert

Vi husker alle at «selfie» ble årets ord i 2013 - kåret av britiske Oxford Dictionaries. I år ble det et piktogram.

Begge disse eksemplene er relativt ferske ord som kan sies å ha preget den allmenne diskursen i perioden som har gått uten at det stilles krav til at ordet skal være et ny-ord av året.

Det er interessant å merke seg at mange av forslagene som nådde høyt opp som kandidater, er begreper som kommer fra teknologi-sfæren, deriblant «ad blocker» og «dark web». Men også ord som fanger tidens ånd – som «lumbersexual» – er inkludert.

Sistnevnte begrep er altså betegnelsen på en mann som kanskje prøver å se litt mer maskulin ut enn han er gjennom bekledning og skjegg, noe som gjerne blir en litt påtatt tømmerhogger-stil, ifølge Urban Dictonary.

Også der norske Språkrådet (i samarbeid med Gisle Andersen ved Norges Handelshøyskole) gjennomfører en tilsvarende kåring, men 2015-avstemningen er ikke avgjort ennå. I fjor ble det «fremmedkriger» og i 2013 var det «sakte-tv» som stakk av med seieren. Hvorvidt ordene kommer i ordlistene avhenger av om de slår permanent rot i folkebevisstheten og får allmenn utbredelse.

2015

Bruken av symboler i stedet for ord som en form for skriftspråk uten alfabet er selvfølgelig ikke ny, se for eksempel det gamle Egypts bruk av hieroglyfer.

Emojiene har sin opprinnelse i Japan, og det preger også mange  av de mer obskure ikonene og kulturelle referansene - en internett-favoritt er for eksempel «pile of poo» eller spesielt i disse dager det franske flagget.

Bruken av emoji har fått en enorm utbredelse i vår samtid, ikke minst takket være smarttelefonenen. Forrige Iphone-systemoppdatering til IOS 9.1 inneholdt hele 184 nye emoji, for eksempel. 

Og så var det årets vinner, da - emojien som offisielt kalles «Face with Tears of Joy». Vi gratulerer!

Via Oxford Dictionaries