SAMMENKOBLES: Kjell-Einar Anderssen i Nutanix viser arkitekturen for den programvaredefinerte datamaskinklyngen Nutanix hvor alle maskinene er ferdiggjort og kobles enkelt til. Nettverket er 10 Gbit per sekund Ethernet. Lagringen fremstår som et homogent arkiv ved hjelp av det distribuerte filsystemet.

Integrert og programvaredefinert

Neste generasjons konvergerte infrastruktur er alt-i-ett-bokser med programvare på toppen. Nutanix og Vmware fører an. Microsoft leverer store maskiner.

Publisert Sist oppdatert

Hyperkonvergert er den nye utviklingen innen konvergerte systemer. Disse systemene er programvaredefinerte og blir enda enklere å bruke som byggeklosser for å tilrettelegge for fremtidige tjenester.

- Systemet skalerer etter behov. Hardware blir usynlig. Den bare er der, sier Kjell-Einar Anderssen, daglig leder i Nutanix.

Stikkord for systemene er flash, hybrid, konvergert, programvaredefinert og utbygging (Scale Out).

Skyen påvirker

Konvergerte systemer som er datamaskiner, nettverk og lagring integrert på en effektiv måte er blitt populære i visse kretser. It-avdelinger som skal levere tjenester basert på store applikasjoner som SAP, vil kunne levere tjenestene mye raskere med konvergerte systemer. Maskineriet kommer ferdig testet. Det er bare et spørsmål om programvareoppsett, applikasjoner og innlasting av data.

Den tekniske utviklingen fra skytjenester påvirker hvordan små og store datamaskinsystemer kommer til å bli konstruert. Effektiviteten i oppbygging av datamaskineriet skal sørge for å redusere personellbehovet ytterligere i forhold til dagens konvergerte systemer slik at de totale driftskostnadene blir redusert for at mer av it-budsjettet kan brukes på utvikling.

Distributører, forhandlere og kompetansefirmaer vil først og fremst levere de nye systemene. Nutanix benytter Arrow, Move og Proact i tillegg til Dell.

- Det er ikke solgt noen systemer fra Nutanix, men mange kunder er interessert, sier Leif B. Paulsen, viseadministrerende direktør i Move.

- Det er interesse for Nutanix i markedet. De tekniske miljøene er interessert i å prøve ut løsningen for å bygge skalerbare, dynamiske, virtualiserte miljøer. Noen kunder tester Nutanix som et ledd i «Proof of Concept», sier Eirik Pedersen, salgsdirektør i Proact-gruppen.  

Blir underleverandør

Det er andre enn de tradisjonelle it-produsentene som er toneangivende. Disse får nå konkurranse fra nye aktører som Nutanix som har alliert seg med Dell og Supermicro.

It-produsentene blir underleverandører, eksempelvis til Vmware som har definert VSAN (Virtual Storage Architecture Network) og den nye programvaredefinerte datamaskinarkitekturen EVO: Rail som alle produsentene vil bygge maskiner i henhold til.

Hewlett-Packard skal lansere sin versjon i februar, men alle de kjente leverandørene har vist frem sine første versjoner av maskiner i henhold til programvaredefinisjonen til EVO: Rail.

Maskinen består av fire skuffer med hvert sitt hovedkort. Hovedkortet har to prosessorer og 192 GB minne og 16 TB lagring basert på Flash og plater. Totalt fire datamaskiner inngår i en EVO: Rail klynge. Denne klyngen er bare begynnelsen. I løpet av året kommer også EVO: Rail Rack.

- EVO: Rail er den første hyperkonvergerte infrastrukturen som muliggjør at klyngen er oppe og går innen 15 minutter, sier Håkon Fosshaug, senior systemingeniør i Vmvare.

Også Microsoft skal levere programvaredefinerte datamaskiner hvor andre bygger det integrerte utstyret. I første omgang er det Dell.

Egen referanse

Microsoft har definert sin referansearkitektur, (Cloud Platform System, CPS) som er en byggeblokk i skytjenesten Microsoft Azure. Hensikten er at kundene skal ha samme datamaskineri som i skyen slik at de kan ha en hybrid sky med viktige applikasjoner under egen kontroll og mer generelle levert fra det kostnadseffektive skytilbudet til Microsoft.

Dell har etter Microsofts spesifikasjon laget et konvergert, programvaredefinert lokalt skytilbud basert på en til fire datamaskinkabinetter med nettverksutstyr, datamaskiner og lagring. Lagringen leveres som rene hyller med 60 lagringsenheter, 48 platelagre og tolv flash-enheter. Foreløpig er Dell eneste produsent for Microsoft.

- Vi leverer et Mini-Azure med servere, nettverk og lagring med 32 noder i et rack, sier Jan Bjelde, salgsdirektør i Dell.

Systemet defineres av Microsoft System Center for administrasjon, SQL Server for 2012 for database, Hyper-V for virtualisering og Windows Server SMB med Storage Spaces for enhetlig lagring. På toppen ligger Windows Azure Pack med en service-portal og en bruksportal som kobles til System Center.

De fire kabinettene betegner Microsoft for en stamp. I et kabinett går det 32 maskiner, C6220, med 512 prosessorkjerner med 8 TB minne og 282 TB lagring, 126 TB for sikring av data, 156 TB for applikasjoner.

- Det blir mer og mer serverplattformer for oppgaver, hevder Jan Bjelde.

For styring av lagringskapasiteten, Dell Powervault, brukes datamaskinen Dell R620. Den maksimale utgaven av CPS med fire kabinetter- gir kraft til opptil 8.000 virtuelle maskiner.

- Kunden bestiller direkte av oss. Maskinen blir levert til kundens adresse. Deretter kommer våre folk og sørger for at at Cloud Platform System virker. Det tar to til fem dager å sette opp et CPS, sier Petter Merok, direktør for sky og dataromstjenester i Microsoft.

Forstå og forenkle

Mens Microsoft leverer et relativt stort system er Nutanix og Vmware opptatt av å levere en enkel og smart løsning hvor man kan starte forsiktig og bygge ut etter hvert som behovet tilsier det.

Den grunnleggende byggeklossen for begge er en datamaskin på 2U (9 centimeter), med prosessorer, minne, nettverk og lagring.

Med unntak av samarbeidspartnerne er Nutanix ukjent i Norge, men Nutanix har hatt produkter siden 2011.

- Virtualisering skjer på applikasjonsnivå. Microsoft Exchange får sin virtuelle omgivelse, Oracle får sin, sier Kjell-Einar Anderssen.

Det er kostnadsutviklingen i skyen som har inspirert. Et søk på Yahoo kostet tidligere 70 øre. Google har ifølge Nutanix redusert det til syv øre.

Det er evnen til å standardisere, til å forenkle til å forstå hva web krever av maskineri som har påvirket Nutanix. Et viktig grunnlag er flashteknologien som har bidratt til at lagring kan redefineres fra ett stort sentralisert arkiv med lagringsnett til et distribuert arkiv.

Analyseselskapet Gartner betegner industrialiseringen av datamaskinparken i de store nettskyleverandørene for web-scale it. De har definert hva slags datamaskiner, nettverk og lagringsressurser som trengs. Ifølge Gartner vil web-scale it være i alminnelig bruk i 50 prosent av de store virksomhetene.

Et viktig grunnlag er virtualisering. Nutanix tilbyr det kundene vil ha, KVM for Linux, Hyper-V for Microsoft og Vsphere for VMmware.

Kobles til ved behov

Det er kompleksiteten, kostnaden og ytelsen på lagringen som medfører en annen tilnærming enn det store sentraliserte arkivet. Med en lagringskapasitet på over 10 TB i datamaskinen vil mange virksomheter ha mer enn nok kapasitet. Kombinert med flash-lagring øker tilgangshastigheten til data betydelig.

Ideen er at det kobles til en ny ressurs når lagringsbehovet krever det. Det forutsetter at datamaskinen og nettverket har den nødvendige kapasiteten. Derfor benyttes 10 Gbit Ethernet for sammenkobling. Det skal ifølge Nutanix og Vmware være tilstrekkelig for enkel sammenkobling når kunden ønsker å koble til neste datamaskin.

For å oppnå den enkle tilkoblingen av neste datamaskin benyttes Virtual Storage Control som tilsvarer Vmwares VSAN. Kombinert med Nutanix Distributed File System (NDFS) blir all lagringen til et homogent arkiv som utnytter Flash for effektivisering og plater for arkivering av dataene.

Med NDS får kundene alle de kjente lagringsfunksjonene som pekerkoier (Snap) databeskyttelse ved dublering, datareduksjon ved deduplisering, feilelastisitet og smart flytting mellom lagringsnivåene.

Det er virtualisering av brukermiljøet og av de sentraliserte applikasjonene Nutanix retter seg mot. I tillegg er løsningen ideell for avdelingskontorer, kan benyttes for analyse av store datavolumer med datareduksjon (Map Reduse) og for sikkerhetskopiering ved kopiering til et annet sted via Nutanix Cloud Connect.

Kunden sparer

Sammenlignet med et tradisjonelt datamaskinoppsett hevder Nutanix at kunden kan spare 40-60 prosent. Det er en vurdering basert på administrasjon av tynne klienter og redusert energibehov.

- Nutanix har utviklet seg gjennom flere versjoner. Vi har ikke begrensninger på skalering og funksjonalitet hvilket bedriftene forventer på datarommet, påpeker Kjell-Einar Anderssen.

Mens Vmware er i versjon én for VSAN hevder Nutanix at de er på versjon fire.

- Vi gjør rullende oppgradering. Det er bare to klikk å koble til en ny maskin. Det tar minutter i motsetning til dager eller uker, forklarer Kjell-Einar Anderssen.

Systemet oppdager automatisk nye datamaskiner som kobles til. Maskineriet bygges for at det alltid skal virke. Et system koster typisk fra 350.000 til 5 millioner kroner.

Det finnes seks forskjellige modeller: NX-1000, NX-3000, NX-6000, NX-7000, NX-8000 og NX-9000. Det er forskjellige profiler som skiller modellen.

Modell NX-1000 har fire hovedkort inntil 128 GB minne, 1 TB per hovedkort og 400 GB flash. Lav pris per prosessor er drivkraften, typisk for avdelingskontorer.

NX-3000 skal være den raskeste for beregninger, NX-6000 rettes mot dataintensive applikasjoner, NX-7000 rettes mot administrasjon av teknisk tynne klienter på grunn av innebygde grafikkprosessorer.

NX-8000 skal ta seg av forretningskritiske oppgaver fra Microsoft som Exchange og Sharepoint, SAP og Oracle. Den benytter bare ett hovedkort med to prosessorer med 24 prosessorkjerner. NX-9000 er et system med bare flash for arkiveringen, maksimalt 9,6 TB.

Dells versjon av Nutanix benytter datamaskinen XC720CD. Denne maskinen har ett hovedkort med to prosessorer, inntil fire 800 GB flash og åtte 2TB plater.