STRÅLENDE HØST: Treg levering av endelig Windows 10 betyr forsinket levering av nye PC-er med OS-et. Foto: Microsoft
STRÅLENDE HØST: Treg levering av endelig Windows 10 betyr forsinket levering av nye PC-er med OS-et. Foto: Microsoft

Windows 10 PC-er først klare til jul

Det var i de dager det gikk ut bud til hele verden at Windows 10 var så forsinket at nye PC-er ikke kunne innskrives i salgstallet.

Publisert Sist oppdatert

Sommerens store lansering er Windows 10 kommer som julekvelden på PC-leverandørene. Det har vært antydet en stund at forseringen av slippdatoen til sommeren ville gi leverandørene problemer med å ha nye PC-modeller klare.

Nå innrømmer Microsoft selv at den ferdige «RTM»-versjonen av Windows 10 kommer så nær lanseringen at svært få nye PC-modeller vil være klar for levering med Windows 10 installert 29. juli. Dette er en kontroversiell melding, og et prestisjenederlag for giganten.

Trakk intervju

Tidligere denne uka var det usikkert om det kom til å være nye Windows 10-PC-er i salg i det hele tatt fra 29. juli.

I et intervju med finansnyhetstjenesten Bloomberg mandag ble det sagt at ingen PC-er ville være klare den 29. juli. Dette intervjuet er siden trukket og erstattet av en oppdatert versjon med en erklæring fra Microsoft om at Dell, HP og Lenovo, de tre største PC-leverandørene i verden i stigende orden, vil ha PC-er med Windows klare for salg den 29. juli.

Ifølge PC World US var det Yusuf Mehdi, en av sjefene for markedsføring i Windows og enhets-divisjonen til Microsoft, som skal ha sagt dette i intervjuet med Bloomberg.

– Dere viser PC-er med forhåndsinstallert Windows 10 svært kort tid etter den 29., og så vil det komme et helt sett av nye PC-er klare for julesalget.

Èn PC er nok

Nå er det ikke sagt noen om hvilket volum og hvor bredt tilgjengelig nye PC-er laget for og installert med Windows 10 som vil være klar den 29. juli. De vil uansett ikke bruke nyeste maskinvareplattform. Den kommer senere i høst.

Det er ventet at det store gross av de nyeste Windows 10-PC-ene skal lages med Intel Skylake-brikkesett og prosessorer. De første variantene av denne maskinvareplattformen kommer først i starten av august, og er rettet inn mot spillmarkedet. Et større utvalg enheter med Skylake-brikkesett er ventet demonstrert på Intel Developer Forum i slutten av august.

Oppgrader på dagen

«Release to Manufacturing», RTM-versjonen av en programvare, er den versjonen av programvare som er den endelige lanseringsversjonen. Den har tradisjonelt vært klar uker og måneder før offisiell slippdato, nettopp fordi leverandører av maskinvare og PC-er skal ha tid til å installere, teste og tilpasse drivere og tilbehør. Deretter skal det endelige resultatet settes i produksjon i større skala og distribueres ut i forhandlerkanalene.

For Windows 10-PC-er i storskala leveringer med Skylake-prosessorer er det dermed oktober som er mest sannsynlig. Det faller sammen med julesalget i USA, som starter med høsttakkefesten i slutten av november og varer inn i romjula.

Forgjengerne Windows 7 og 8 var begge oktoberlanseringer der RTM-versjonene var klare i august. Den pinlige parentesen Windows Vista ble lansert i slutten januar, men RTM var tidlig i november. Men to uker før lansering er ikke RTM av Windows 10 klar fra Microsoft.

Trøsten for Windows-brukere med Windows 7 og 8.x er at oppgraderingen til Windows 10 vil være gratis fra lanseringsdato.