SLETTET: Stillbilde fra sakte video idet brikken ødelegger seg selv. Dataene den lagret er garantert slettet. (Foto: Xerox PARC)

Selvdestruerende elektronikk

Xerox PARC har demonstrert en brikke som ødelegger seg selv på kommando.

Publisert Sist oppdatert

Kretsene som utgjør brikken er preget på glass som er basert på Gorillaglass, som finnes på svært mange mobiltelefoner. Under fremstillingen av glasset har forskerne herdet det på en slik måte at det er store spenninger i det.

- Det du får da, er et glass med spenninger som går i bittesmå fragmenter når det knuser, forklarte Gregory Whiting, en seniorforsker ved legendariske PARC Palo Alto, til våre kolleger i Computerworld.com.

Dette kunne IDG News Services utsendte ved selvsyn slå fast da denne teknologien ble demonstrert under DARPAs Wait, what?-konferanse i St. Louis denne uken. Ha så at brikken knuste , og spenningen var så stor i glassbitene at de fortsatte å knuse i enda mindre biter, i flere titalls sekunder etterpå.

Sikkerhet

Anvendelsen for en slik type elektroniske brikker er mange, og særlig innenfor sikkerhet. For eksempel er det lett å se for seg en lagringsbrikke for krypteringsnøkler, som kan få beskjed om å destruere seg selv dersom den kommer på avveie.

Da denne funksjonaliteten ble demonstrert, ble selvdestruksjonen utløst ved hjelp av en laserstråle rettet mot en fotocelle. Brikken kan imidlertid også kommanderes til å ødelegge seg selv ved hjelp av en mekanisk bryter eller et radiosignal.

- Vi ønsket å komme opp med en metode som er svært rask og samtidig kompatibel med vanlig, kommersiell elektronikk, fortalte Whiting.

Sjekk videoen nederst i denne artikkelen for å se hva som skjer.