Dell trosser Microsofts XP-forbud

Microsoft vil ha slutt på salg av pc-er med XP fra 30. juni. - Kom til oss, vi selger XP som før, sier Dells markedssjef Hans Seime.

Publisert Sist oppdatert

Dell gir blaffen i Microsofts forbud å selge XP-baserte pc-er. Mens programvareselskapet har pålagt pc-leverandører å slutte salg av XP-pc-er, har Dell funnet en måte å komme seg rundt regelverket på.

Selskapet bruker helt enkelt Vista-lisenser og nedgraderer dem til XP. I lisensene ligger at man kan velge selv hvilken versjon av operativsystemet man bruker. Det samme gjelder også for bedrifts-pc-er, som gjennom 'site license' selv kan bestemme operativsystemet.

En talsmann for Dell sier til IDG-magasinet Infoworld at Dell kommer til å fortsette med salg og markedsføring av pc-er med XP. Både til forbruker- og bedriftsmarkedet vil selskapet selge bærbare og stasjonære pc-er med Windows XP Professional.

Også i Norge

Norske Dell bekrefter at tilbudet også gjelder i Norge etter 30. juni, til tross for Microsofts oppfordring å slutte med det.

- Ja, dette er en modell vi har brukt en stund nå. Vi selger alle pc-er med Vista, men man kan enkelt nedgradere den til XP. Og dette kommer vi til å fortsette med. Så alle som ønsker å kjøpe pc-er med XP er velkommen hos oss, sier Seime.

Han har en klar formening om hvorfor Dell ønsker å gjøre dette.

- Ikke alle kunder er klar for Vista. For dem skal vi ha XP. Senere, når de ønsker, kan de skifte til Vista. De har lisensen i bunn, sier han.

Brukeren vil få en dvd med Windows Vista og kan installere den etter behov. Dell kan fortsette med dette så lenge ikke Microsoft gjør det ulovlig.

- Vi ser at mange er interessert i Vista, men ikke alle. Vi ønsker å gi kundene det de har behov for, og vi skal være fleksible på det, sier Seime.

Microsoft har for øvrig forlenger XP-salgstiden med to år til 2010, men kun på ultraportable pc-er. Les: XP skal selges til 2010.