Mener Microsoft lurer forbrukerne

Håkon Wium Lie hisser seg opp over det han og andre mener er tvangsinnføring av IE via oppdatering.

Publisert Sist oppdatert

En ny nettleserkrig er under oppseiling. Mens EU forbereder seg på en sak rundt Internet Explorer (IE)-tvangen, går både Mozilla og Opera hardt ut mot Microsofts nye praksis rundt IE8-versjonen.

- Har du lastet ned IE8, blir den automatisk satt som standard nettleser hvis man velger "Express"-versjonen. Selv om det står med liten skrift, tror jeg det aller fleste gjør dette uten å være klar over det, sier Håkon Wium Lie til Computerworld Norge.

IE8 installeres altså som standardnettleser uten at brukeren er klar over det, ifølge konkurrentene. Og IE8 inngår i en generell oppdatering via Windows Update. Det hele gjør dem rasende.

Bundling av Internet Explorer med Windows har i mange år vært et omstridt punkt. IE har blitt verdens mest brukte nettleser nettopp på grunn av bundlingen med operativsystemet, noe som en gang i tiden betydde at Netscape ble presset ut av markedet.

LES OGSÅ:

Misbruker Windows Update-kanalen

Lie er oppgitt at Microsoft prøver seg atter en gang forsøker å pushe nettleseren sin gjennom andre markedsføringskanaler.

- Vi føler at Opera ikke klarer å konkurere likeverdig, når Microsoft sender IE8 gjennom sin Windows Update-kanal, sier Wium Lie.

Ifølge Mozilla og Opera misbruker Microsoft den nye IE-versjonen til å overstyre brukernes egne innstillinger. Ved nedlasting settes IE8 som standard nettleser, uavhengig av hva brukeren selv hadde valgt før nedlastingen.

- Denne måten å bruke av Windows Update-kanalen for å oppgradere Internett Explorer, er et typisk eksempel på hvordan Microsoft bruker sin monopolposisjon til å skade fri konkurranse med andre produkter, svarer Mitchell Baker i Mozilla, i en epost til vår internasjonale nyhetstjeneste.

Små bokstaver

For Wium Lie er det ingen tvil om at Microsoft har handlet bevisst.

- Her har Microsoft med vilje designet en installering som er såpass utydelig at brukeren installere IE8 uten å vite der, sier han.

- Bundlingen av IE med Windows bekymrer oss, og nå skal Microsoft også bruke en oppgradering for å overstyre brukernes egne valg.

LES OGSÅ:

Ifølge Microsoft er dette ikke noe problem.

- Brukerne har fremdeles full styring. For eksempel spør IE8 om man vil ha den som standard første gang man kjører programmet, mener Eric Hebenstreit, IE-sjef i Microsoft.

- Sleipe, sleipe Microsoft!

Hebenstreits forsvar av Microsofts praksis har ført til mange blogginnlegg og andre saftige kommentarer.

- Sleipe, sleipe Micorosft! Når jeg velger å installere Internet Explorer 8 som en del av en Windows update, godtok jeg ikke den som standard nettleser. Jeg ble faktisk ikke spurt en gang, skriver Rick Broida, journalist i amerikanske PC World, på sin blogg.

Microsoft startet forrige uke å levere den nye nettleseren via Automatic Updates til brukerne.

I EU foregår det en sak mot Microsoft etter en klage av Opera. Ifølge det norske nettleserselskapet "skader Microsoft webben" med sin bundling. Siden janaur har også Mozilla og Google blitt deltagerne i saken. Men ifølge eksperter kan det ta mange år før saken avrundes.

LES OGSÅ: