Windows XP inn i solnedgangen

Julemåneden ga effekten julimåneden var tiltenkt Windows 7.

Publisert Sist oppdatert

I juli kom nok en sterk oppfordring fra Microsoft om å bytte fra traveren XP over til nyeste versjon Windows. Tallene for julesalget bekrefter at brukere nå går i flokk og følge rundt Windows 7-treet, forteller PC World i USA .

USA er trege når det kommer til å bytte ut store teknologier, men denne høsten har andelen for Windows XP droppet 2,5 prosentpoeng eller mer per måned i oktober og desember, i følge nettanalytikerne i Net Applications. Deres målemetode ser mest på bruken i bedriftsmarkedet. Den samme trenden har vært kraftig hele året, viser tall fra et annet byrå, Stat Counter, som ser på alle typer bruk globalt. I følge Stat Counter har Windows 7 gått fra 26 prosent til 42 prosent markedsandel i 2011 alene.

Slutt i 2014

Microsoft minnet kundene om at deres støtte til Windows XP ubønnhørlig vil ta slutt i april 2014. Systemet blir sikkerhetsoppdatert inntil da, men oppgraderinger og støtte for plattformen fases ut. Forrige års annonsering av nettleseren IE 9 varslet dette for alvor: IE9 kan ikke kjøres i XP.

Veksten til Windows 7 kommer ikke bare fra at XP dropper. Også Vista har fått fart på nedgangen, noe som neppe kan ses på som en tragedie.

Fallet blir sterkere

Nedgangen ventes å være enda kraftigere nå i januar. Alle som tømmer it-budsjettene i desember og kjøper nye pc-er vil registreres denne måneden. Også pc-er kjøpt som julegaver får full effekt denne måneden. I fjor var fallet for XP hele åtte prosentpoeng i januar.

Globalt gikk Windows 7 forbi Windows XP som største pc-os i oktober i fjor. Per januar 2012 er det globalt 44 prosent som bruker Windows 7, mot 33 prosent for XP i følge nettanalyseselskapet Stat Counter. I Norge er markedsandelen 53 prosent for Windows 7, mens andreplassen deles mellom Vista, XP og MacOS med rundt 13 prosent hver per januar 2012.

Over ti år gammal

Windows XP ble lansert i oktober 2001. I august 2004 kom den store service-oppdateringen SP2. Den innebar i basis innebar en skokk av nye funksjoner og en sentral sikkerhetsherding som sementerte posisjonen XP har hatt som grunnfjellet for nyere Windows-versjoner.

Net Applications mener Windows 7 blir mest populær i bedriftsmarkedet i US i april, og ha over femti prosent når Windows 8 lanseres i høst. Kuriøst nok har Windows 8 i sin sene alfa-utgave en markedsandel på 0,05 prosent hos Net Appliations.