Nei til Windows-nedgradering

Du må ha pro-versjonen av Windows 8 for å nedgradere til Windows 7.

Publisert Sist oppdatert

HP har nå varslet sine kunder om at de ikke kan være sikre på om de får beholde garantien dersom de nedgraderer sin HP-pc fra Windows 8 til Windows 7.

Spørsmålet om nedgradering til en tidligere Windows-versjon har nærmest vært en ikke-sak for Windows 7-brukere, ettersom Windows 7 har vært så godt likt blant Windows-brukere flest.

Men den gang Windows Vista var det gjeldende operativsystemet fra Microsoft, var det mange som ønsket å nedgradere til Windows XP.

Nå dukker spørsmålet opp igjen for fullt. Ikke fordi Windows 8 er dårlig eller ustabilt, men fordi brukergrensesnittet er så dramatisk omarbeidet.

Dermed får både HP og de øvrige pc-produsentene en strøm av henvendelser om nedgradering til Windows 7.

På sine kundesupport-nettsider i USA skrev HP nylig at dersom en HP-kunde har nedgradert sin nye Windows 8-pc til Windows 7 og deretter får problemer, kan det hende at kunden må reinstallere Windows 8 for å få diagnostisert pc-en, dersom det skulle oppstå noen problemer.

Dette kan skje med maskiner som er levert med Windows 8 og som HP ikke har rukket å teste ennå for å sjekke om driverne til Windows 7 fungerer som de skal, skriver amerikanske Computerworld.

HP viser til at Microsoft har forskjellige regler når det gjelder spørsmålet om nedgradering og ber kundene om å sjekke med Microsoft hvilke regler som gjelder for deres spesifikke versjon.

Anbefaler å droppe nedgradering

Ifølge Computerworld anbefaler HP at kunder som har kjøpt pc-er med Windows 8 forhåndsinstallert, ikke nedgraderer til Windows 7.

Meldingen fra HP ser for øvrig ut til å være endret etter at Computerworld skrev om saken 8. november. I skrivende stund fremgår det av meldingen at den siste gang ble oppdatert 12. november. Teksten som ligger der nå, stemmer ikke lenger helt med Computerworlds sitater, men ser litt mer runde og uforpliktende ut.

Den opprinnelige teksten gikk ut på at Windows 7 ikke vil bli støttet på de nye plattformene, og at ingen drivere og apper eller annet Windows 7-innhold vil være tilgjengelig fra HP etter at Windows 8 ble lansert i slutten av oktober.

Retten til nedgradering

Retten til nedgradering som gjør det mulig for en kunde å erstatte en nyere versjon av Windows med en eldre uten å måtte betale for to kopier, er forbeholdt bedriftsversjonene av Windows.

Tanken er at bedriftene skal få anledning til å beholde sin favorittversjon av Windows også etter at det anskaffes ny maskinvare, skriver Computerworld.

Muligheten til nedgradering er dessuten forbeholdt dem som har en OEM-versjon – altså en forhåndsinstallert versjon – av Windows på pc-en sin. Ifølge Computerworld betyr dette at det bare er Windows 8 Pro som har nedgraderingsrettigheter, og man kan i så fall bare nedgradere til enten Windows 7 Professional eller Vista Business.

HP vil gi adgang til nedgradering av sine bedriftsmodeller og har dermed antydet at de vil levere drivere for Windows 7 til disse maskinene, skriver Computerworld.

Forbruker-pc-er fra HP i USA leveres som standard nå med Windows 8, men en del modeller kan for et pristillegg bestilles i konfigurasjoner med Windows 8 Pro. Dette kvalifiserer ifølge Computerworld USA for nedgraderingsrettigheter.

I USA er pristillegget for å få maskinen levert med Windows 8 Pro 70 dollar.

HP vil dessuten fortsette å selge en del modeller med Windows 7 forhåndsinstallert. Microsofts OEM-regler tillater at dette gjøres i inntil to år etter at ny OS-versjon er lansert, med andre ord til slutten av oktober 2014.

Oppdatert: - Microsofts regler

På forespørsel fra PCWorld.no svarer den nordiske ledelsen hos HP via e-post torsdag at nedgraderingsreglene er utarbeidet av Microsoft og at HP ikke er forpliktet til å legge til rette for dem.

HP bekrefter at nedgradering bare er tillatt for Windows 8 Pro-systemer.

En pc som er lisensiert for Windows 8 Pro, kan sendes til kunden med Windows 7 preinstallert og med media for Windows 8 i esken, skriver HP.

Dersom en kunde kjøper en pc med Windows 8 Pro forhåndsinstallert, kan kunden henvende seg til den aktuelle OEM-leverandøren, for eksempel HP, og be om å få media for Windows 7 tilsendt, ifølge HP.