SPAM: Det noen oppfatter som spam, er høyst ønsket epost hos andre. (Arkivfoto)
SPAM: Det noen oppfatter som spam, er høyst ønsket epost hos andre. (Arkivfoto)

Google spisser spam-jakten

Googles effektive spamfilter-løsninger stopper av og til for mye epost. Nå kommer verktøy for mer intelligent spamjakt.

Google har greid å redusere mengden med spam som havner i epostkassen din til en brøkdel av en prosent, hevder selskapet.

Men spamfilter-løsningene stopper av og til legitime utsendelser av for eksempel månedlige bank- og kredittkortutskrifter, billettkvitteringer og annen epost som brukerne ønsker å ta imot.

Nytt verktøysett

Gmail Postmaster Tools er et nytt verktøysett som Google har utviklet for at de som sender ut legitim epost, skal finne ut hva som skjer med meldingene deres. Løsningen skal kunne studere feil som er oppstått, foreslå forbedringer i utsendelsesrutinene og hjelpe Gmail til å få eposten frem til de riktige mottakerne.

Verktøysettet er lagd for dem som administrer epostutsendelser og gir spamrapporter og tilbakemeldinger om manglende levering av epostmeldinger, ifølge et blogginnlegg fra Google

Mer tilpasningsdyktig

Samtidig forsøker Google å gjøre spamfiltrene for forbrukerne mer tilpasningsdyktige.

Selv om folk allerede kan klassifisere epost ved å merke uønskede meldinger som spam, er det fortsatt slik at det som én person opplever som spam, kan en annen oppleve som ønsket epost.

– Så mens naboen din gleder seg over å få ukentlige nyhetsbrev, er dette kanskje epost du ikke kan fordra, skriver Googles talsperson i blogginnlegget og fortsetter: – Takket være fremskritt i datamaskinlæring kan spamfiltrene tilpasse seg slike individuelle preferanser.

Googles spamfilter bruker nå det som kalles kunstige nevrale nettverk. Begrepet betegner en kunstig etterligning av biologisk nervevev fra hjernen. Dette er teknologi som inkluderer en stor plattform for distribuert databehandling og bruk av selvopplærende algoritmer.

Smartere spamfiltre

Det Google nå gjør, er å bringe teknologien fra Google Search og Google Now videre slik at spamfiltrene blir smartere.

Ifølge Google kan teknologien detektere spammeldinger som er konstruert slik at de skal ligne mest mulig på ønskede meldinger uten å være det.

Plattformen skal også kunne oppdage falske meldinger som ser ut til å komme fra en legitim avsender, men som egentlig ikke gjør det, skriver vårt britiske søstertidsskrift PC Advisor.

Google oppfordrer Gmail-brukerne til å fortsette å merke uønskede meldinger med knappen for å rapportere meldinger som spam, fordi disse meldingene er med på å gjøre spambeskyttelsen stadig mer intelligent.