PRISSATT: Arild Theimann og Roy Ruså sammen med vinnerne av prisen "OG21 Technology Champion 2021", Tao Yang og Nadir Aza. (Foto: Forskningsrådet)

Vinner prestisjepris for digitale teknologier

"OG21 Technology Champion"-prisen for 2021 går til Tao Yang fra Equinor og Nadir Azam fra Rambøll.

Prisen gis til ildsjeler som har vært drivende for innføring av ny, verdiskapende teknologi på norsk sokkel.

– Vi har mottatt en lang rekke nominasjoner, og mange av de nominerte kunne ha vunnet. Det viser at vi har mange Technology Champions i norsk petroleumsnæring. Men vi har måttet velge, og i år valgt å gi "OG21 Technology Champion prisen" til to personer, sier juryleder Roy Ruså, digitaliseringsdirektør i Petoro, i en pressemelding.

Pådriver for maskinlæring

Tao Yang fra Equinor får prisen for sin rolle som pådriver for å utvikle og ta i bruk maskinlæring for nær sanntids-bestemmelse av reservoarfluider under boring.

Det gjør at man kan se om en brønn vil produsere olje eller gass mens brønnen bores. Teknologien fører til betydelige effektivitetsforbedringer samtidig som den gir store reduksjoner i CO2-utslipp.

Utviklet digital tvilling

Nadir Azam får prisen for sin nøkkelrolle og ukuelige stå-på-vilje gjennom utvikling og kommersialisering av en avansert digital tvilling for sanntids overvåkning av strukturintegritet. Teknologien bidrar til å sikre teknisk integritet og levetidsforlengelser for infrastruktur og bedre sikkerhet for mennesker og miljø.

Prisen ble delt ut av Arild Theimann, politisk rådgiver for Olje- og energiministeren, under OG21-forum, 11.november 2021.