OVERSETTERKNAPP PÅ GODT OG VONDT: Ny oversetterfunksjon skal oversette kommentarer i andre språk til ditt eget. Helt patent er ikke løsningen ennå. Illustrasjon: Skjermdump

Oversetterknapp for Instagram

Veksten til fotodelingstjenesten er internasjonal og bildekommentarene likeså. En knapp skal fikse det.

Publisert Sist oppdatert

Noen har allerede fått den, andre får den snart: Instagram putter inn en oversetterknapp i mobil-appen. Slik kan du lese andre kommentarer til fotografier som er delt, i starten tilpasset 24 språk og de fleste mest brukte alfabet.

Instagram endret både app-design, utseende og ikoner i mai, og algoritmene for å prioritere bildestrømmen ble endret i starten av denne måneden.

Som vanlig når noe visuelt endres i sosiale medier kom det til et ramaskrik som har dempet seg noen uker inn i den nye tid.

Ikke helt ferdig

En ny funksjon som forhåpentligvis vil være populær, er den nye oversetterknappen som kommer til app-en. Der kan et trykk på knappen, eller lenketeksten, oversette bildekommentarer skrevet i andre språk og alfabet til ditt eget.

Helt ferdig er ikke løsningen ennå. Den fikser vanlige asiatiske språk relativt enkelt, mens den sliter med kyrillisk. En snodig effekt er at den også oversetter norsk til norsk, noe som kan gi oversettelser som minner om freudianske glipper, for den som liker slikt.

Du kan også oversette norsk til norsk, med snodig resultat.

Det ser også foreløpig ut som om det kun er tekstene umiddelbart under bildene i hovedstrømmen som oversettes. Dersom det er mange kommentarer, blir ikke tekstene i den utvidete strømmen oversatt.

Vokser mest utenfor anglofile land

Det er ikke bare for å øke brukervennligheten at Instagram gjør dette. I samband med at tjenesten passerte en halv milliard brukere tidligere i uka, ble det kjent at veksten er i land utenfor USA. Og utenfor den typisk engelsk dominerte delen av verden.

Tyskland, Frankrike, Indonesia og Japan er alle folkerike land med distinkt språk og Japan har til overmål tre hovedtyper alfabet. Indonesia er verdens fjerde største land målt i folketall og har i tillegg til indonesisk malayisk standardspråk over 700 lokale og regionale språk.

Det bør ikke overraske at en sosial tjeneste med vekstambisjoner strekker seg langt for disse nye gigantmarkedene. Det bekrefter Instagram selv også i en tekstplakat.