AVVISER FACEBOOK: Dommer James Boasberg gir nå klarsignal for søksmålet mot giganten.
AVVISER FACEBOOK: Dommer James Boasberg gir nå klarsignal for søksmålet mot giganten.

Facebook avvist i retten

Et revidert søksmål mot Facebook som vil bryte opp Big Tech er godkjent av en dommer.

Financial Times omtaler søksmålet, som er fremsatt av amerikanske Federal Trade Commission (FTC). FTC er et forvaltningsorgan med ansvar for forbrukervern og konkurranseregulering i USA. Det er en såkalt «antitrust lawsuit» der FTC vil tvinge Facebook til å kvitte seg med sin investering i Instagram og WhatsApp. Det er andre gang Facebook ber om at saken blir avvist i retten, men denne gangen går ikke forslaget deres gjennom.

Anklager Facebook for monopol

FTC påstår at Facebook har monopol over markedet for sosiale medier, og en «buy or bury»-tilnærming til sine rivaler. Dette betyr at mulige rivaler blir kjøpt opp av Facebook eller at selskapet begraver andre firma ved å sette priser mindre selskap ikke kan konkurrere med, kjøpe opp patenter eller tilby teknologi som senere står til hinder for brukere.

Tidligere avvist

Tidligere har søksmålet blitt avvist på grunn av mangel på eksempler og nødvendige detaljer som overbevisende fremsetter FTC sine argumenter. Doug Melamed, jussprofessor ved Stanford Universitet, sier at kjerneproblemet med første søksmål var at påstandene om markedskraften til Facebook ikke var forståelige.

– Søksmålet tar opp mange vanskelige faktaspørsmål, og dommeren har notert at FTC ikke nødvendigvis klarer å bevise alle faktaene for å vinne saken, sier Melamed videre.

Facebook må gi svar på klagen innen 25.januar.