FALSK: Reklame på Facebook har brukt kjente navn for å drive en kryptovaluta-svindel. Australske myndigheter tar nå grep. (Foto: Unsplash)
FALSK: Reklame på Facebook har brukt kjente navn for å drive en kryptovaluta-svindel. Australske myndigheter tar nå grep. (Foto: Unsplash)

Australia saksøker Meta over svindelreklame med kryptovaluta

Australsk forbrukertilsyn saksøker Facebooks eier Meta over svindel-reklamer for kryptovaluta som bruker kjente navn for å lure forbrukere.

Det australske forbrukertilsynet sier det har startet rettslige steg mot Meta for falske, misledende eller villedende atferd som bryter med australsk forbruker- eller sikkerhetslov. Det rapporterer France24 på sine nettsider.

De anklager Meta for utilstrekkelig respons på disse svindel-reklamene, selv etter at kjendisene hvis fjes og navn har blitt brukt i disse annonsene ga beskjed. Disse annonsene har blitt publisert på Facebook.

Mistet flere millioner

En talsperson for Meta sier at Meta skal forsvare seg, og at de ikke vil at reklame skal svindle penger fra folk eller mislede noen på Facebook. Det bryter deres retningslinjer. Videre sier Meta at de samarbeider med australsk forbrukertilsyn.

Det er prominente figurer i australsk offentlighets som har fått sin likhet brukt i disse reklamene. Blant annet tidligere politiker og statsmann Mike Baird, og en forretningsmann ved navn Dick Smith. Disse har ikke blitt spurt om tillatelse eller medvirkning til disse reklamene.

Dette kan skade både deres omdømme og føre til tap for forbrukere som lar seg lure. Forbrukertilsynet forteller om en forbruker som tenkte reklamen var en legitim investeringsmulighet og dermed har tapt mer enn 650 000 australske dollar. Det tilsvarer over 4,2 millioner norske kroner.