SØKEMOTOR: Yahoo blir standard søkemotor i Firefox etter nyttår.

Yahoo danker ut Google

I alle fall når du i fremtiden skal søke med Firefox.

Det var en gang, for mange år siden, at vi brukte søkemotorer som AltaVista, Webcrawler og Kvasir - og kanskje Yahoo om vi var helt i villrede. Siden den gang har imidlertid Google blitt nær synonymt med søk.

Hvor mange sier vel "jeg skal bare kvasire det" eller jeg skal bare altavistae det". Tenkte vel det. Kanskje jeg skal google for å sjekke? Eller binge det? Det siste høres jo unektelig litt kulere ut, så får det heller være at søkeresultatene gjerne ikke er helt optimale.

Nå kan det se ut til at flere vil stifte nærmere bekjentskap med Yahoo-søk - og det uten at du uforvarende har fått installert en teit verktøylinje i nettleseren din.

Yahoo-avtale

Mozilla, som lager Firefox, har nemlig inngått en avtale med Yahoo, hvor sistnevntes søkemotor skal bli standard i førstnevntes nettleser. Avtalen er i første gang ment å vare i fem år. Dermed vil du i fremtiden få resultater fra Yahoo når du velger å søke enten via adresselinjen eller via søkeboksen like ved siden av i Firefox.

Med den nye avtalen dropper Mozilla Google-samarbeidet de har holdt gående siden 2004. I år var det på tide å forhandle om å fornye avtalen om standardsøket i Firefox, og valget falt da heller på Yahoo.

Mozilla mener dette vil fremme "innovasjon og konkurranse" i søkemarkedet, noe vi for så vidt sårt trenger.

Yahoo kaller den nye avtalen med Firefox den viktigste partneravtalen de har inngått de siste fem årene. De ser også for seg at det, ikke overraskende, med denne avtalen vil ta en større del av markedet for søk. Så gjenstår det å se hvorvidt brukerne vil benytte seg av direktesøk med Yahoo, fremfor å skrive inn www.google.com i adresselinjen i Firefox.

Om nok brukere velger å benytte seg av Yahoo-søket i kommende Firefox-versjoner, kan det gi i alle fall noe endring i maktforholdene i søkeverdenen. Ifølge Mozilla og Yahoo foretas det nemlig over 100 milliarder søk årlig fra adresselinjen eller søkeboksen i Firefox.

Ved siden av å endre søkemotoren i Firefox åpner den nye avtalen også for at også andre Yahoo-tjenester kan integreres i nettleseren, uten at de to selskapene ville gå nærmere inn på hva det i så fall er snakk om.

Kan endres

Som med andre nettlesere vil det fortsatt være mulig å endre standardsøkemotor i Firefox, til for eksempel Bing, Google eller DuckDuckGo, om du ikke skulle være fornøyd med det du får levert fra Yahoo. 

Er du av dem som er i overkant glad i Google, men ikke helt vet hvordan du endrer søkemotorinnstillingene i Firefox, har du fortsatt litt tid på deg til å Google deg frem til en løsning. Avtalen begynner nemlig først å gjelde fra tidlig i 2015.