FLASHLAGRING: En MacBook Pro 2015-modell med PCI-basert SSD. De fleste bærbare med SSD benytter imidlertid SATA III-tilkobling. (Foto: Lucas Mearian/Computerworld USA)

SSD sprenger snart grensen

2018 blir året da 50-prosentgrensen sprenges for overgangen fra spinnende disker til flash-basert lagringsminne i bærbare PC-er.

SSD-prisene synker nå så kraftig at over halvparten av de bærbare PC-ene som selges på verdensbasis i 2018, vil være utstyrt med SSD i stedet for disk.

Dette fremgår av en prognose utarbeidet av Dramexchange, en avdeling av analysebyrået Trendforce, som har hovedkvarter i Taiwan.

Fra 25 til 56 prosent

Ved utgangen av 2015 var SSD-andelen i det globale bærbarmarkedet 25 prosent.

Prognosene fra Dramexchange går ut på at andelen vil komme opp i 33 prosent ved utgangen av dette året, at 50-prosentgrensen vil sprenges i løpet av 2018 og at SSD-andelen vil være 56 prosent ved utgangen av 2018, melder IDGs nyhetstjeneste.

Tross fallende PC-salgstall generelt har etterspørselen etter bærbare PC-er økt i senere tid. I andre kvartal i år, april-juni, økte tallet på solgte bærbare PC-er globalt med 8,2 prosent fra det foregående kvartalet. Samtidig økte salget av SSD-enheter til bærbare PC-er med hele 24 prosent.

Prisen på SSD-lagringsenheter har falt dramatisk hvert år de siste fire årene, mens prisen på spinnende disker har holdt seg oppe i mye større grad.

Tettere datapakking

En viktig faktor i prisnedgangen på flash-basert lagringsminne er at lagringselementene pakkes mye tettere enn før.

SSD-produsentene har gått fra MLC NAND-flashteknologi, såkalt multi-level cell-teknologi med to bits per celle, til tre-bits TLC NAND-teknologi, eller triple-level cell-teknolgi, om man vil.

Dette har gjort det mulig å pakke mer lagringskapasitet inn på et mindre område, noe som har bidratt til å redusere produksjonskostnadene og dermed også SSD-prisene.

Skyskraper-minne

Noe som ytterligere har bidratt til dette, er såkalt 3D NAND-teknologi, der flashminneceller bygges i høyden som skyskrapere.

SKYSKRAPER-MINNE: Flashminne bygd i skyskraper-struktur, her i 64 etasjer, bidrar til billigere SSD. Et Western Digital-product basert på BiCS-teknologi (Bit Cost Scaling), produsert av Toshiba. Dimensjonene er egentlig mikroskopiske. (Illustrasjon: Toshiba) 

Å legge om fra en flat til en vertikal arkitektur gir mye større lagringstetthet og rom for mye mer lagringskapasitet på mye mindre plass enn før.

Allerede i februar i år kunne amerikanske Computerworld melde at man for første gang hadde registrert høyere arealtetthet i NAND-flashteknologi enn i harddiskteknologi.

SSD stadig rimeligere

I USA koster en harddisk på én terabyte nå gjennomsnittlig rundt 60 dollar, selv om de kan fås mye rimeligere hos en del nettbutikker, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Til sammenligning sier prognosene fra Dramexchange at prisen på en SSD-enhet i 2017 i gjennomsnitt vil ligge på rundt 170 dollar.

Mens prisen per gigabyte harddisk-kapasitet falt med én cent i året fra 2012 til 2015 og forventes å ligge flatt gjennom 2017, er prisfallet på SSD forventet å bli 24 cent per gigabyte i løpet av 2016, med et ytterligere fall på sju cent neste år.

Prisene på lagringsminne avgjøres imidlertid ikke bare av selve produksjonsteknologien og evnen til å produsere minne med høy lagringstetthet. I mai og juni greide ikke produsentene å holde tritt med SSD-etterspørselen, noe som ga en skarp prisøkning.

SSD OVERTAR: SSD-basert lagring får stadig større markedsandel blant bærbare PC-er. (Grafikk: Dramexchange via IDGs nyhetstjeneste)
SSD OVERTAR: SSD-basert lagring får stadig større markedsandel blant bærbare PC-er. (Grafikk: Dramexchange via IDGs nyhetstjeneste)

Nå skal produsentene ha greid å trappe opp produksjonskapasiteten betydelig, men fortsatt vil produksjonen av NAND-minne ligge på etterskudd i forhold til etterspørselen, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Raskere grensesnitt

De fleste produsentene av bærbare PC-er bestiller fortsatt SSD-er for det klassiske SATA III-grensesnittet.

Riktignok er PCIe-grensesnittet på fremmarsj. Dette byr på fordeler både når det gjelder kommunikasjon ­– direkte tilkobling til PC-ens hovedkort – og formfaktor. I stedet for dagens SSD-formfaktor som 2,5-tommers disk kan man bygge inn lagringsmediet som en flat og tynn enhet på størrelse med et par frimerker.

Men prognosene til Dramexchange for 2016 tilsier en markedsdel for PCIe-basert SSD i det vanlige PC-markedet på bare 20 prosent, noe som bare er en svak økning fra året før.

En av pionerene her er Apple, som i 2015 lanserte en nye MacBook Pro-modell med PCIe-basert flash-lagring som var dobbelt så rask som forgjengeren.

Nå følger andre PC-produsenter etter med tynnere og raskere bærbare PC-er med PCIe-basert SSD-lagring. Men det vil altså ta lang tid ennå før PCIe danker ut SATA-grensesninttet.

At SSD er i ferd med å danke ut spinnende disker i bærbarmarkedet, ser det imidlertid ikke ut til å være noen tvil om.