I STUA: Netgear Orbi er ikke bare god på dekning, den tar seg godt ut også. FOTO: Netgear
I STUA: Netgear Orbi er ikke bare god på dekning, den tar seg godt ut også. FOTO: Netgear

Best på avstand

Mesh. Det er like greit å venne seg til betegnelsen med en gang, for den vil prege routere i lang tid fremover. Det er snakk om en aldri så liten wifi-revolusjon.

Publisert Sist oppdatert

Mesh-routere er ikke helt nytt, men her til lands har det vært lite snakk om de. Google hart sin utgave, Eero er en annen, og nå begynner router-kjempene å krangle om kundene ved hjelp av denne nye teknologien.

Mesh er et relativt enkelt konsept: for å øke rekkevidden til routeren i hjemmet ditt bruker den en satellitt, altså en slags wifi-repeater. Det unike med disse nye modellene er at satellitten har eksklusivitet på det ene av de to 5 GHz-båndene sendt fra tri-band routeren, og bruker dette til å kommunisere med routeren. Satellitten er da også i stand til å videresende signalet til alle kriker og kroker, og de fleste systemene kan utvides enkelt ved å legge til en ny satellitt.

Dekningsdøden

Dette er selvsagt kun et problem for brukere som har dårlig dekning, eller mindre bedrifter som enkelt vil utvide nettverket sitt. En godt plassert router vil fremdeles være sterk nok for de fleste hjem, men betongvegger eller større hus kan raskt skape problemer.

Vi har testet Orbi mot mer tradisjonelle extendere, samt mot kun en router. I vårt testhus på ca 200 kvadratmeter opplever vi svak dekning i ytterpunktene på overetasjen med den tradisjonelle routeren, og noe bedring med en taktisk plassert ekstender. Bak routeren testet vi både med fiber, samt 4G-nettet via det glimrende LB1111 LTE-modemet. Dette lille modemet har fungert ypperlig for oss, og vi må nevne i en bisetning at den tok opp signalene mye bedre enn løsningene vi fikk fra Telenor.  

Enkel setup

Orbi er meget lett å sette opp, og krever i motsetning til en del andre Mesh-løsninger, en internettforbindelse. Litt i strid med tiden har ikke Orbi en egen app for setup, og velger isteden å lene seg på en versjon av Netgears eget grensesnitt som er kjent fra tidligere. Dette setter vi pris på, og vi liker at vi har tilgang til litt mer avanserte muligheter når nettverket er satt opp.

Grensesnittet er likevel pent og pyntelig, og meget lett å forstå. I esken finner man en basestasjon og en satellitt. Begge er identiske i utseendet, og de er lette å plassere, om enn litt store. De kan ikke henges, og er designet for å kunne vises frem på en hylle eller lignende. Du får beskjed når du kan plugge inn satellitten, og denne lyser opp i blått, lilla eller gult for å vise deg om du må plassere satellitten nærmere basestasjonen eller ikke.

Rask og god rekkevidde

Orbi er så langt den enkleste routeren vi har satt opp hjemme, og tilbakemeldingen direkte på satellitten i form av lys er kjekk, slik at vi slipper å hele tiden sjekke nettverkskartet i appen for å finne den beste plasseringen. Satellitten har også fire LAN-porter, mot routerens tre, noe som gjør det enkelt å koble til nettverksløsninger som printere, tv-er og lignende.  Det er også støtte for USB i satellitten, som gjør det enkelt å koble opp en simpel nettverksdisk om ønskelig.

Man trenger selvsagt ikke koble til satellitten; basestasjonen fungerer utmerket som en egen router, dog med litt mindre rekkevidde enn flere av de tradisjonelle routerne.

Med unntak av fartsmålinger gjort i nærheten av basestasjonen var Orbi overlegen i våre tester. Vi oppnådde både større hastighet og bedre rekkevidde målt mot extenderen, og mot routeren alene var den meget god i vårt testhus.

Konklusjon

Det kommer en rekke mesh routere til det norske markedet allerede nå i Januar, vi gleder oss spesielt til Linksys  Velop og Asus Hivespot systemene. Begge disse kommer i utgangspunktet som tre-pakninger, men man kan også her legge til nye satellitter. En av forskjellene med Linksys' system er at alle enhetene kan brukes som basestasjon. Vi kommer tilbake med en test av disse.

Har du et kronglete hus fult av dødsoner, kan Orbi være løsningen.

Så langt kan vi likevel anbefale Orbi på det sterkeste, men prisen gjør at vi tar  forbehold om at man virkelig trenger dette. Har du et kronglete hus eller leilighet full av dødsoner, kan Orbi absolutt være løsningen. Ønsker du bare en pen, hvit router som skal stå fremme i stuen er dette også produktet for deg. Det kommer som sagt mesh-routere på markedet nå fra de fleste store nettverksselskapene, og de vil dekke forskjellige behov. Velg det som passer deg best, men så langt står Orbi alene på toppen av mesh-tronen.