INN I SKYENE: Analyseselskapet Forrester tror skytjenester i 2030 vil utgjøre 30 prosent av det europeiske it-markedet. (Foto: Istock)
INN I SKYENE: Analyseselskapet Forrester tror skytjenester i 2030 vil utgjøre 30 prosent av det europeiske it-markedet. (Foto: Istock)

Forrester forventer vesentlig vekst i det norske it-markedet

Norske virksomheter vil kjøpe it-produkter og -tjenester til en verdi av 211 milliarder kroner i 2022.

Publisert

Analyseselskapet Forrester har tatt et dypdykk i det europeiske it-markedet. Resultatene presenteres i rapporten: "European Tech Market Outlook By Country, 2021 To 2022". Den overordnete konklusjonen er en forventet teknologivekst i 2022 på 5,4 prosent, sammenlignet med 2,4 i fjor.

I Norge estimerer Forrester at norske virksomheter vil investere 211 milliarder kroner i teknologi i året som kommer. Det inkluderer områder som drifts-tjenester, konsulenthjelp og systemintegrasjon. Samlet vil det medvirke til en omsetningsvekst for it-sektoren i Norge på 4,8 prosent.

Forrester forventer også at vi i Norge vil se mange virksomheter som går over til skybaserte tjenester. Spådommen er at 60 prosent av alle virksomheter med mer en ti ansatte vil kjøpe slike tjenester på nettet neste år. For Europa samlet sett forventer Forrester en årlig sky-vekst på 30 prosent de neste seks årene. Det vil i så fall bety at slike tjenester i 2030 vil utgjøre en tredjedel av det totale it-markedet i Europa.

Sikkerhet i sentrum

Andre nøkkelfunn i undersøkelsen er blant annet:

Det forventes fortsatt stor bruk av hybride arbeidsavtaler og hjemmekontor. Derav vil salget av pc-er, nettbrett og tilhørende utstyr fortsatt holde seg høyt. Forrester viser til blant annet Dell som estimerer en årlig vekst i de neste tre årene på 6 prosent. Før pandemien lå den årlige veksten på rundt ett prosent.

Sikkerhet vil fortsatt være en viktig faktor for mange virksomheter i Europa. Det reflekteres i markedet med et salg av ulike tjenester og produkter til en verdi på rundt 130 milliarder euro. Forventet årlig vekst forventes å ligge rundt hele 17 prosent.