DYRT: Epic Games må ut med dyre dommer til amerikanske spillere av Fortnite. (Foto: Unsplash)

Fortnite-skaper må punge ut til amerikanske gamere

Spillere kan nå få en del av kaka etter amerikansk søksmål. 

Publisert Sist oppdatert

I USA har Federal Trade Comission, FTC, fått gjennomslag i et søkmål mot Epic Games som lager Fortnite. Det melder CNN. Dermed blir en pott på 245 millioner amerikanske dollar tilgjengelig for omlag 37 millioner spillere som kan ha krav på kompensasjon.

I en pressemelding sier FTC at Fortnite har inneholdt dark patterns (manipulative grensesnitt som forsøker påvirke brukeres valg) og andre metoder for å lure forbrukere til kjøp de egentlig ikke ønsker. FTC går så langt som å kalle knappe-konfigurasjonene i Fortnite for "kontraintuitive, inkonsekvente og forvirrende", noe som førte til uønskede kjøp med bare et tastetrykk. 

Påvirker barn

Siden spillet er populært for barn, har Epic Games brutt med barns personvern når de har samlet informasjon om barn under 13 år uten foreldres samtykke. I samme gate har det vært for enkelt for barn å bruke foreldrenes penger på plattformen. 

Det blir både betaling til amerikanske myndigheter og forbrukere, der det er snakk om henholdsvis 275 millioner amerikanske dollar til førstnevnte og 245 amerikanske dollar til sistnevnte. FTC vil varsle forbrukere på epost, men det er også mulig for forbrukerne å ta saken i egne hender ved å besøke nettsiden for oppgjøret. 

Forbrukere som kan få penger tilbake er brukere som ble belastet med valuta i spillet for varer de ikke ønsket mellom januar 2017 og september 2022, foreldre hvis barn har belastet kredittkortene sine på Fortnite mellom januar 2017 og november 2018, eller brukere hvis kontoer ble låst en gang mellom januar 2017 og september 2022 etter at de klaget til kredittkortselskapet deres om urettmessige belastninger. 

Søkere må være amerikanske og fylt 18 år; for yngre brukere kan foreldrene sende inn et krav på deres vegne. Man må gi beskjed innen 17. januar 2024 for å delta i søksmålet.