FOTO-APP: Tre sider av samme sak.

Nå kan du teste Photos-beta for Mac

Apples arvtaker for iPhoto kan nå betatestes av alle som er villige til samtidig å teste OS X Yosemite 10.10.3. 

Publisert Sist oppdatert

Har du en fersk backup av din Mac? Hvis ja, les videre. Hvis nei, gå tilbake til begynnelsen av avsnittet.

For knapt tre uker siden ble Apples nye bildehåndterings-app for Mac lansert under navnet Photos. Programmet vil (antakelig) erstatte dagens iPhoto i fremtidige OS X-lanseringer, og er nå også klart for åpen betatesting for alle som ønsker å delta.

Photos drar veksler på bildeappen på iOS. Automatisk samling av bilder i kolleksjoner, rene lysbordsamlinger som er lette å navigere, enkle dele-mekanismer. Alt trekk vi kjenner igjen fra iPhone eller iPad.

Og Photos er tett integrert i Apples sky-tjeneste iCloud. Faktisk har Photos vært tilgjengelig som betawebapp for iCloud i lengre tid for alle med iCloud-konto (som er gratis). Og nå kan også Mac-brukere henge seg på for skrivebords-versjonen.

OS X Yosemite 10.10

Photos for OS X betaen kommer som en del av en OS X Yosemite-beta. Det betyr at du må kjøre en test-versjon av selve operativsystemet for å få tilgang til Photos-programmet. 

Det første du trenger er en Mac som kjører OS X Yosemite. De fleste nyere maskiner kan det, faktisk helt tilbake til modeller som ble lansert på slutten av 2008.

Dernest må du melde deg inn i Apples åpne betaprogram. Ingen spesielle forutsetninger er nødvendige utover at du godtar betingelsene. Å kjøre en betaversjon av av operativsystemet på en Mac man bruker daglig kan være forbundet med en viss risiko, så det minste du må gjøre er å sikre deg med backup.

Dersom det er en maskin som er viktig i produksjonsøyemed så anbefales det å vente på en offisiell lansering av ferdig utgave - ting kan skje. Samtidig skal det sies av denne versjonen, OS X 10.10.3, allerede har vært ute for testing blant utviklere en stund, så Apple føler seg nok rimelige trygge på at utgaven faktisk er stabil.

Alpha, beta

Hensikten med en betatestfase er å samle inn erfaringer fra brukere. For å luke ut eventuelle feil slik at disse ikke blir med i den endelige versjon - men bugs må man altså regne med.

Du melder deg inn i beta-programmet her. Straks du har gjort det, vil du kunne laste ned en egen programpakke som innrullerer deg i betaprogrammet.

Installering

Nedlastingen skjer via AppStore, og kan (avhengig av versjonen du oppgraderer fra) være ganske omfattende, opp mot 1,5 GB. Selve installeringen går fort, så det er nok nedlastingen som kommer til å ta lengst tid. Installasjonen krever omstart.

Etter omstart vil et Photos-ikon ligge klart i Dock-en nederst. Ved oppstart får du valg om import fra eksisterende iPhoto- eller Aperture-bibliotekter. Eller du kan starte med blanke ark. 

Du kan bestille utskrift, kalendere, bøker og liknende fra en egen fane i programmet.

Lykke til!