KLAR FOR SELFIE: Når lcd-skjermen på baksiden vippes opp, går kameraet automatisk i selfie-modus.

Lumix med selfie-skjerm

Nytt kompakt systemkamera fra Panasonic.

Panasonic har lansert et nytt kompakt systemkamera, Lumix GF7.

Mobilkamera-trenden med å ta selvportrett overalt hvor man ferdes, har smittet over på kamerabransjen. Vi har tidligere skrevet om selfie-skjermen på Sony A5100, og nå kommer Panasonic etter med en tilsvarende løsning på Lumix GF7.

Det hele fungerer slik at når man vipper skjermen opp i 180 grader, slik at skjermbildet vises fremover, går kameraet automatisk i selfie-modus (Self Shot Mode).

Kompakt systemkamera

GF7 er et svært kompakt systemkamera, og Panasonic har ikke funnet plass til elektronisk søker på kameraet. Bildene må altså komponeres på den tre-tommer store lcd-skjermen, som vel å merke har høy oppløsning, med 1.040.000 piksler.

Lumix GF7 er ikke overraskende basert på Micro Four Thirds-standarden, med FourThirds-bildebrikke, som Panasonic er en av pionerende for. Blant fordelene er et stort utvalg av objektiver både fra Panasonic selv og fra andre fabrikanter. En god del av objektivene er lette og kompakte.

KOMPAKT: Panasonic Lumix GF7 er et lett og kompakt kamera, men her er det avbildet med et litt større objektiv, 35-100 mm (tilsvarende 70-200 mm). Kitobjektivet som kameraet selges med, er på 12-23 mm.

GF7 har en Digital Live MOS-sensor på 16 megapiksler. Foruten stillbilder kan kameraet ta opp 1920 x 1080-video i full HD i enten AVCHD- eller MP4-koding.

Mange filtereffekter

Kameraet er utstyrt med en rekke filtereffekter og kreative modi. Når filtereffektene brukes i Creative Control-modus, er det mulig å ta et bilde både med og uten filter samtidig. Det er alltid kjekt å ha et bilde uten filtereffekt hvis det i ettertid viser at effekten ikke ga ønsket resultat – dette er kanskje grunnen til at en del av oss foretrekker å legge på effektene på pc-en etterpå.

Blant øvrige effekter finner vi Time Laps, som gjør det enkelt å dokumentere endringer i en scene over lang tid – på tv er det veldig moderne med flygende skyer for tiden.

Stop Motion Animation er en funksjon som skal gjøre det enkelt å lage animasjonsfilmer med statiske objekter.

Ifølge Panasonic skal det være enkelt å koble GF7 opp mot en mobiltelefon eller ett nettbrett både for å fotografere og filme med fjernkontroll og for å dele bilder og videosnutter på sosiale medier.

Lumix GF7 kommer i salg i Norge i mars. Med et 12-32 mm kitobjektiv (brennvidden tilsvarer 24-64 mm) blir prisen cirka 5800 kroner.