TEST: Razer Megalodon - Avansert og dyrt hodesett

Razer satser på hele 7.1 kanalers kringlyd i sitt nye monsterhodesett.

Publisert Sist oppdatert

Megalodon er Razers nyeste hodesett, i tillegg til å være navnet på den største haien som noen gang har levd. Nå er ikke Razers Megalodon noen 20-meters drapsmaskin på flerfoldige tonn. Det er imidlertid et monster av et hodesett. Razer Megalodon er nemlig både stort, avansert og dyrt.

Vi har tidligere testet en rekke hodesett med enten ekte kringlyd via opptil åtte elementer, eller ved hjelp av simulert kringlyd. Megalodon benytter seg av sistnevnte løsning. Det er altså ikke snakk om ekte 7.1, men en simulert versjon som, ifølge Razer, skal gjøre omtrent samme nytten som ti elementer ville gjort.

Kun for pc

Megalodon er et rent usb-hodesett, og kobles til pc-en med en enkelt usb-kabel. I settets kontrollboks ligger lydkortet, samt alt du trenger av justeringsmuligheter til settet.

I det du kobler Megalodon til pc-en din vil driverne installeres automatisk og etter kort tid er settet klart til bruk. Det hele er svært enkelt.

Ulempen med en slik løsning er at du ender opp med et hodesett som ikke vil fungere med for eksempel spillkonsoller eller hjemmekinoløsninger. Mp3-spillere og den slags kan du også glemme.

Få innstilingsmuligheter

Selv om vi setter pris på at settet er svært enkelt å ta i bruk, medfører enkelheten et par ulemper også. De få innstillingsmulighetene du har med settet gjøres via kontrollboksen. Her justerer du de forskjellige kanalene, inkludert bass. Du kan også velge om du vil kjøre settet i stereomodus eller 7.1-modus. Du har også enkle mikrofonkontroller. Utover det får du ikke stilt på settet.

Nå er for så vidt lyden ganske så god rett ut av boksen, så om du kun har tenkt å spille eller se film vil du nok klare deg greit med settet som det er. Ønsker du å lytte til musikk kan det derimot være at du vil ha litt flere innstillingsmuligheter. Eventuelle ytterligere lydinnstillinger i forhold til musikk eller film må i så fall gjøres via avspillingsprogrammet.

Settet er relativt stort og kraftig, og føles solid. Klokkene er kledd i et plysjlignende stoff, mens bøylen er kledd i mykt skum og stoff. Stoff er langt å foretrekke om du har planer om å sitte lenge å spille eller se film, og Megalodon er behagelig å ha på selv i flere timer.

Kraftig og litt tung lyd

Vi har i all hovedsak brukt Megalodon-settet til spill, men har også prøvd det med musikk og film. Til spill fungerer det overraskende godt. Lyden er definert og god, og om ønskelig kan du dra bassen langt opp for virkelig å kjenne det rister i skallen når for eksempel granatene sprenger rundt deg i skytespill. Den kunstige kringlyden gjør en kurant jobb, og om man ikke hører nøyaktig hvor alle fiendene oppholder seg, har man i alle fall en bedre pekepinn enn med vanlige stereohodetelefoner.

Til film fungerer settet svært bra. I filmer med gode lydeffekter virket den simulerte kringlyden bedre enn noen andre sett med tilsvarende løsninger vi har testet til nå. Følelsen av å være midt inne i lyden var mer markant i filmer enn i spill.

Det var først da vi satte på musikk at settet ikke helt gjorde jobben som vi hadde håpet. Vi lyttet til variert musikk, fra klassisk og rock, til basstung hip hop og beinhard metall. Lyden var ikke direkte skuffende, men den var litt vel tung og kanskje litt lite definert.

Konklusjon

Razer Megalodon er et hodesett beregnet for spillere. Settet er utstyrt med en kontrollboks som også er et avansert usb-lydkort med støtte for simulert 7.1-lyd. Selv om slik simulert kringlyd ikke er helt på høyde med kringlyd levert av flere elementer, er Megalodon farlig nær ved å oppnå samme resultat.

Til spill fungerer settet bra, selv om det ikke alltid er mulig å plassere fiendene helt nøyaktig. Til film føles settet enda litt bedre, og du formelig hører tingene skje rundt deg på alle kanter. Dessverre duger det ikke like godt når det gjelder musikk, selv om du nok vil kunne leve med settet også til den slags bruk, om du ikke er veldig kresen. Totalt sett er Razer Megalodon uansett blant de bedre kringlydsettene vi har testet, selv om prisen føles vel stiv.