4K: Nye Panasonic Lumix GX8 kan ta opp video i 4K-størrelse. (Foto: Panasonic)
4K: Nye Panasonic Lumix GX8 kan ta opp video i 4K-størrelse. (Foto: Panasonic)

Panasonic satser tungt på 4K-video

Panasonic har lansert Lumix GX8 med 4K-video som viktigste forbedring. 4K sto også sentralt i lanseringen av G7 nylig.

4K-video er i ferd med å presse seg inn i stadig flere kameraer. Ikke bare i store, dyre og profesjonelle produkter, men til og med i bittesmå action-kameraer. 

Blant kameraprodusentene satser Panasonic sterkt på 4K-teknologi i sine speilløse systemkameraer. Det viser to at de nyeste lanseringene fra Panasonics side, Panasonic Lumix GX8 denne uka og Lumix G7 for snaut et par måneder siden.

4K-pioner

Panasonic er faktisk blant pionerene på 4K i slike kameraer. Allerede for snart halvannet år siden kom Panasonic med Lumix GH4, verdens første speilløse systemkamera med 4K-video.

Hvorfor er 4K-video begynt å bli så populært i kameraene? Det er ikke fordi mange av oss har fått 4K-TV i stua, for det er det ikke. Tvert imot er salget av 4K-TV-er ganske marginalt foreløpig. I den siste salgsstatistikken vi fant hos stiftelsen Elektronikkbransjen, med prognoser frem til 2016, hadde de ikke begynt å skille på 4K som en egen underkategori ennå.

Derimot åpner 4K-video for nye og spennende muligheter for dem som driver med fotografering og videofilming, vel å merke i en prosess der sluttresultatet, det som skal vises, enten er vanlige, digitale stillbilder eller redigert video i Full HD-format.

Det siste betyr at man tar ned et originalopptak i oppløsning på 3840 x 2160 piksler til Full HD på 1920 x 1080 piksler, som er det våre Full HD-TV-er kan vise.

Nye muligheter

På stillfoto-siden byr 4K-video på muligheten til å «grabbe» bilderuter fra videosekvenser og lagre dem i oppløsning på åtte megapiksler, noe som kan gi rimelig gode action-bilder fra situasjoner der det kan være vanskelig å treffe blink selv med kameraet innstilt på serieopptak.

For videoentusiastene byr disse kameraene på nye muligheter når det gjelder å bruke bare mindre utsnitt av videoopptaket eller for eksempel til å panorere innenfor et opptak uten å bli sittende igjen med et sluttresultat i lav oppløsning. Den høye 4K-oppløsningen i originalopptakene byr rett og slett på uante muligheter for dem som vil eksperimentere.

Dette er teknikker som den profesjonelle filmbransjen har grepet begjærlig, om enn på et mye høyere - og dyrere - nivå. I fjor høst besøkte vi filmredigerere i Fox Studios i Hollywood som jobbet med materiale tatt opp med superdyrt 6K-videokamera, som var innom 5K i redigeringen og som til slutt endte opp på kinolerretet i 4K. (Les artikkelen her.)

Men la oss komme ned på jorda igjen og tilbake til Panasonics nye kameraer.

Burst-filming

To av de nyeste kameraene som Panasonic har lansert, er altså Lumix GX8 og G7. Begge kameraene inneholder nye 4K-bildefunksjoner fordelt på tre måter å fryse motivet på, kalt 4K Burst Shooting, 4K Burst (Start/Stop) og 4K Pre-burst.

MER 4K: Også Panasonic Lumix G7, som ble lansert i mai, har full 4K-støtte. (Foto: Panasonic)
MER 4K: Også Panasonic Lumix G7, som ble lansert i mai, har full 4K-støtte. (Foto: Panasonic)

Med den første varianten, 4K Burst Shooting kan man filme kontinuerlig med åtte megapiksler og 30 bilderuter i sekundet som man kan trekke ut enkeltbilder fra.

I K Pre-burst filmer kameraet kontinuerlig, men uten å lagre noe opptak på minnebrikken. Dette skjer ikke før man trykker på utløserknappen. Da lagres opptaket fra det siste sekundet før man trykket på knappen til det er gått ett sekund til. Dermed har man 30 stillbilder i 4K-format for de to siste sekundene tilgjengelig.

I 4K Burst (Start/Stop) kan man spille av videoopptaket, bruke utløserknappen til å merke av en valgt bilderute og lagre denne som et enkeltstående åtte-megapikslers bilde.

For enhver smak

Disse to nye Panasonic-kameraene ligger ganske nær hverandre i både størrelse, vekt og funksjonalitet.

Derimot er de veldig ulike i stil og design. Det nye GX8 er i det vi kan kalle moderat retrostil som bringer tankene til rammesøkerkameraer. G7 se derimot ut som et speilreflekskamera. Begge er for ordens skyld speilløse Micro FourThirdskameraer med bildebrikke på 17,3 x 13 mm.

Det nyeste, GX8, er det mest avanserte og dyreste, ut fra de amerikanske prisene å dømme - vi har ikke fått de norske ennå for GX8. G7 koster ifølge Prisjakt.no fra rundt 7500 til 8000 kroner for kamerahuset.

GX8 har 20 megapikslers oppløsning, mot 16 megapiksler i G7. 

GX8 har også Panasonics første Dual IS-bildestabilisator, altså både elektronisk bildestabilisator i kamerahuset og med støtte for optisk bildestabilisator i objektivet. G7 har bare elektronisk bildestabilisator.

Flere detaljer kommer når vi får prøvd kameraene, men det blir neppe før etter sommerferien.

Panasonic har for øvrig også lansert et nytt superzoom-kamera, Lumix FZ300, med zoomomfang tilsvarende 25-600 mm.