SER SOM EN KATT: Sony a7S II kan ta bilder i nesten stummende mørke. (Foto: Sony)

Sony-bildesensor ser i mørket

Sony har oppgradert fullformatkameraet a7S til a7S II og lover mindre bildestøy i bilder og video tatt i mørke. 

Sony har etter hvert lansert en hel familie med fullformatkameraer i sin Alpha 7-familie og er nå godt i gang med å fylle på med oppdaterte versjoner – med romertall II bakerst i navnet.

For eksempel har vi i år fått Sony a7R II, som med sin høye oppløsning på hele 42 megapiksler høster mye ros fra testere rundt omkring.

Nå er versjon to av Sony a7S på vei, varsler Sony. Kameraet kommer i salg i november.

Ekstrem lysfølsomhet

Sony a7S II har ekstremt høy lysfølsomhet, akkurat som den første versjonen. Vi snakker om lysfølsomhet helt opptil ISO 409.600.

Sony hevder at den nye versjonen av Bionz X-bildeprosessoren er optimalisert særlig med tanke på forbedret bildekvalitet og mindre bildestøy i området fra middels til høy lysfølsomhet.

Mens a7R II har en oppløsning på 42 megapiksler, har a7S II bare 12,2 megapikslers oppløsning. Det høres kanskje merkelig ut, men det er en klar logikk og fornuftig strategi som ligger bak. Begge kameraene har fullformatbrikke på cirka 36 x 24 millimeter, men ettersom a7S II har mye færre bildepunkter på den samme flaten, er hver diode mye større – og kan dermed håndtere mye svakere lys uten at bildestøyen blir kvelende.

Så mens Sony a7R II opererer med et lysfølsomhetsomfang fra ISO 100 til ISO 25.600, utvidbart til ISO 50-102.400 i ukalibrert modus, kan Sony a7S II skilte med et ukalibrert ISO-omfang fra ISO 64 til ISO 409.600. Kalibrert ISO-omfang er fra ISO 100 til 102.400.

Forrige versjon av Sony a7S høstet noe kritikk for bildestøyen i de høyere ISO-segmentene, så det gjenstår jo å se hva tester av den nye modellen vil vise på dette området. Men Sony antyder altså at vi kommer til å bli mer fornøyd nå.

Kompakt fullformat

Sonys a7-kameraer er forholdsvis kompakte til fullformatkameraer å være, blant annet fordi de har elektronisk søker i stedet for speil. Vi snakker om forholdsvis dyre kameraer, myntet på seriøse fotoentusiaster og profesjonelle fotografer – og videofilmere.

Nye Sony a7S II veier 584 gram netto, altså uten batteri, minnekort og objektiv.

Sony a7S og a7S II har altså 12-megapikslers oppløsning, kjernemodellen a7 II har oppløsning på 24 megapiksler, mens a7R II kan skryte av hele 42 megapiksler.

4K-videokamera

Sony a7S-modellene, det vil si den opprinnelige a7S lansert i april 2014 og den nye a7S II, er kameraer der videoegenskapene har fått ekstra fokus fra kamerautviklerne hos Sony.

Nye Sony a7S II kan ta opp 4K-video, og kameraet håndterer video med Sonys egen XAVC S-kodek. S-en referer til den nye XAVC-versjonen som Sony slapp i 2013, året etter at den opprinnelige XAVC-koden ble kunngjort.

Mens den opprinnelige kodeken var myntet på rent profesjonelt videoutstyr, er XAVC S-kodeken utviklet mer med tanke på forbrukermarkedet. Kodeken støtter 4K-oppløsning, altså opptil 3840 x 2160 piksler, som er fire ganger så mange piksler som i dagens 1080p-HD-oppløsning. XAVC S-kodeken baserer seg på MP4 som container-format.

Sony a7S II kan ta opp 4K-video med opptil 30 bilder i sekundet. I tillegg kan man ta opp video med opptil 120 bilderuter i sekundet når man tar ned oppløsning til Full HD, 1080p.

I tillegg har Sony a7S II fem-aksers optisk bildestabilisering, og tallet på autofokuspunkter er økt til 169, opp fra 25. Android- og IOS-enheter som støtter nærfeltskommunikasjon (NFC), skal kunne forbindes med kameraet ved at enhetene holdes inntil hverandre, og kameraet har også full Wifi-støtte.

Norsk pris er foreløpig ikke klar. Sony opererer med en generell europeisk pris på 3.400 euro, som tilsvarer rundt 31.500 kroner.