Analogt 100-årsjubileum

Leica lanserer analogt jubileumskamera, men fokuserer digitalt.

Publisert Sist oppdatert

WETZLAR, Tyskland (PC World): Med en kombinert analog/digital-jubileumspakke feirer Leica nå 100-årsjubileum som kameraprodusent.

Jubileet finner sted midt under lanseringen av Leicas nyeste digitale storsatsing, Leica T, som er i bruk blant svært mange av journalistene og fotografene her under jubieumsmarkeringen.

Limited Edition

Leica har lang tradisjon for å presentere spesialutgaver i små produksjonsserier av sine kameraer i forbindelse med spesielle begivenheter. 100-årsjubileet er ikke noe unntak.

Under markeringen her i det nybygde Leica-hovedkvarteret 60 kilometer fra Frankfurt har Leica lansert en rekke av sine kameraer i Limited Edition – mellom 20 og 100 produserte eksemplarer av utvalgte digitale kameraer og kikkerter.

Rosinen i pølsa er imidlertid en spesialbygd aluminiumskoffert som inneholder et nyutviklet film-basert Leica-kamera i klassisk utforming, en sølvfarget jubileumsutgave av Leica M Monochrom, altså Leicas digitale M-modell med bildebrikke spesialbygd for sort/hvitt-fotografering, og tre Leica-objektiver.

Prisen på kofferten og innholdet ligger på rudt 350.000 kroner, og bare 101 stykker blir tilgjengelig på verdensbasis. Serienummeret på den første pakken vil slutte på 1914, mens den siste ender på sifrene 2014. Altså 101 kofferter til sammen.

Jubileumspakken skal egentlig bare selges i Leicas egne Leica Store-butikker, men Katrine Adler-Gjerde hos den norske Leica-distributøren Bresson AS sier til PC World at hun gjerne tar imot kjøpstilbud fra norske Leica-kunder.

Flere dyre spesial-Leica-er er blitt solgt i Norge tidligere.

De første bildene som ble tatt med prototypen til kameraet som revolusjonerte fotograferingen tidlig i forrige århundret, ble tatt i 1914, og det er den begivenheten Leica nå markerer hundreårsjubileet for.

Men det var først i 1925 at oppfinneren kameraet på i salg, etter at oppfinneren, Oskar Barnack, greide å overtale sjefen sin, Ernst Leitz II, til å starte serieproduksjon av kameraet.

Kameraet benyttet 35-millimeter kinofilm, noe som gjorde at fotografene ikke lenger måtte dra med seg stort, tungt og uhåndterlig kameraer med platefilm.

Ny æra i fotohistorien

Dermed startet en ny æra i fotograferingens historie. Det var ikke minst dokumentering av hverdagslivet som ble gjort mulig ved at fotografene plutselig var blitt mobile.

Leica-kameraet fikk også stor betydning for skildringen av krigens virkelighet, fra den spanske borgerkrigen via andre verdenskrig og opp til kriger og konflikter i vår tid.

I et av jubileumsgalleriene her i Leica-hovedkvarteret fant vi ikke bare det legendariske bildet av den nakne og brann-skadde Kim Phuc flukt fra napalmbombenes herjinger under Vietnam-krigen, men fotografen, vietnam-amerikaneren Nick Ut, var også til stede.

Les også: Hedret verdens viktigste bilde

Bildet er blitt kalt verdens viktigste fotografi fordi det bidro så sterkt til at den amerikanske opinionen endret syn på Vietnam-krigen, som ble slutt i 1975.