Gir pingviner til folket

Da Windows XP ikke lenger støttes i april 2014, vil den Linux-vennlige byen München i Tyskland dele ut cd-er med Ubuntu, helt gratis.

Publisert Sist oppdatert

Windows XP har vært Microsofts desidert mest populære operativsystem til dags dato, bare så vidt tatt igjen av Windows 7 mot slutten av 2012.

Faktisk kan det 12 år gamle operativsystemet skryte av 33,66 prosent markedsandel så sent som august 2013, ifølge tall fra Net Applications.

Men festen er snart over, for Microsoft har bestemt seg for å ikke lenger levere sikkerhetsoppdateringer til Windows XP fra og med april 2014.

Sikkerhetseksperter frykter datoen, og har advart om at Windows XP vil bli en «gullgruve for hackere og e-skurker» når operativsystemet ikke lenger oppdateres. I tillegg er det flere som er bekymret over miljøutfordringene som ligger i antakelsen om at mange vil bli nødt til å oppgradere maskinvaren sin for å kunne gå over til Windows 7 eller 8.

Derfor har den tyske byen München bestemt seg for å ta grep, og tilbyr alle XP-brukere en cd med den populære GNU/Linux-distribusjonen Ubuntu 12.04, melder geek.com .

Det er bybiblioteket Gasteig som skal stå for forbredelsene, ifølge portalen muenchen.de. Arbeidet med å produsere 2 000 cd-er er allerede i gang, og de skal etter planen deles ut på samtlige av byens bibliotek.

Det skal også være mulig å låne med seg en cd hjem, og for de som måtte lure - biblioteket produserer cd-er for å gjøre overgangen lettere hovedsakelig for innbyggere som ikke har kunnskap eller mulighet til å laste ned og brenne en GNU/Linux-ISO på egen hånd.

Dette er heller ikke første gangen München satser på fri progranmvare med GNU/Linux. Byen antar de har spart

over 100 millioner kroner
ved å bruke GNU/Linux istedet for propritær programvare i administrasjonen.