SMÅ OG STRØMGJERRIGE: Fujitsu satser på stadig mer kompakte stasjonære pc-er, som dem til venstre i bildet. (Foto: Fujitsu)
SMÅ OG STRØMGJERRIGE: Fujitsu satser på stadig mer kompakte stasjonære pc-er, som dem til venstre i bildet. (Foto: Fujitsu)

Fujitsu krymper sine stasjonære pc-er

Fujitsu tror bedriftene fortsatt trenger stasjonære pc-er, men lanserer nye som er mindre, mer strømgjerrige og har håndflatesensor.

Samtidig med at det kommer nye trendrapporter som viser nedgang i pc-salget og sterk oppblomstring av mobilsalget, rykker Fujitsu ut med en lanseringsrunde som demonstrerer fortsatt stor tro på både stasjonære pc-er og klassiske bærbare pc-er.

Selv om forbrukermarkedet får stadig større innflytelse på hva slags datamaskiner og andre digitale enheter folk omgir seg med på arbeidsplassen, vil det fortsatt være stort behov for standardisering rundt klassiske pc-produkter, er budskapet fra Fujitsu, som nå blant annet tilbyr håndflateavtykksleser som tilbehør på sine nye mini-pc-er.

Maskinvare-zoo

Det kan utvikle seg til en kaotisk dyrehage av maskinvare som spriker i alle retninger dersom vi ikke sørger for standardiseringen av komponentene. Det vil likevel være rom for individuelle tilpasninger selv om vi søker å bringe trendene sammen, var budskapet fra Fujitsus sjef for klientprodukter på globalt plan, Jürg Hartmann, da selskapet lanserte nye pc-produkter som kommer i salg i oktober.

Blant standardiseringsspørsmålene som dukket opp under lanseringen, var om Fujitsu ville begynne å tilby Thunderbolt-tilkobling på sine pc-er. Svaret var at Fujitsu kommer til å satse på USB 3.1-standarden.

En annet omdiskutert trend er at en del pc-produsenter fjerner stadig flere kontaktpunkter på sine bærbare og ultraportable pc-er for å få ned størrelse og vekt.  I forbindelse med lansering av nye Lifebook E7-bærbare understrekte Fujitsu-ledelsen at selskapet vil fortsette å levere sine bærbare pc-er med VGA- og Displayport-kontakter i full størrelse integrert for at brukerne skal slippe å dra med seg så mange kabler og kontakter.

TROR PÅ PC-ER: Jürg Hartmann er global sjef for Fujitsus klientprodukter i businessmarkedet og har fortsatt stor tro på pc-markedet. (Foto: Fujitsu)
TROR PÅ PC-ER: Jürg Hartmann er global sjef for Fujitsus klientprodukter i businessmarkedet og har fortsatt stor tro på pc-markedet. (Foto: Fujitsu)

På spørsmål fra PC World Norge om en kommentar til Gartner-utsagnet forleden dag om at mobilen er i ferd med å bli den nye pc-en, svarte Hartmann at alt nå er i ferd med å komme på plass på bakrommet for å gjøre det lettere å bruke begge deler på en samordnet måte.

Et eksempel er bruker-basert lisensiering av programvare som gjør at en bruker kan benytte sin Windows 10- og Office-lisens på flere enheter. Derfor så han for seg at pc-er og mobiler leve sammen i harmoni i enda større grad enn tidligere.

Hartmann fremholdt for øvrig at noe av det markedet som Fujitsu nå satser sterkt på, er moderniseringen av pc-parken hos de mange firmaene som fortsatt benytter pc-er som er mer enn fire år gamle.

Sjette generasjon Esprimo

Blant produktene som Fujitsu lanserer nå er sjette generasjon av selskapets stasjonære pc-er i Esprimo-klassen.

MINI-PC: Klar for håndtrykksavlesing. Esprimo Q 956 er en mini-pc som kan utstyres med håndflatesensor som tilbehør. (Foto: Fujitsu)

Esprimo Q er en familie av kompakte mini-pc-er i to-liters kabinett som kan plasseres liggende eller på høykant. Blant tilbehøret er håndflatesensor, som anses som en av de beste biometriske sikkerhetsløsningene akkurat nå, og som er mer aktuelt enn før fordi de små mini-pc-ene gjerne plasseres oppå skrivebordet, ikke under det, slik tilfellet er med klassiske tårnmodell-pc-er.

En annen ny og litt større stasjonær modellserie er Esprimo D-serien, en kompakt 10-liters stasjonær pc-familie som erstatter Esprimo C- og E-modellene. De markedsføres som fullstendig støyfrie pc-er og kommer med ny strømsparing som skal redusere energikostnadene med opptil 40 prosent, ifølge Fujitsu.

Stilige bærbare

På den bærbare siden lanserer Fujitsu nå nye Lifebook E-seriemodeller i premium-klassen der Fujitsu prøver å kombinere ønsket om å levere individuelt tilpassede pc-er som det samtidig er enkelt å rulle ut i bedriftene, ettersom familiemodellene deler felles hovedkort, BIOS, drivere og så videre.

 

I METALL: Fujitsu lanserer nye aluminiums- og magnesium-baserte bærbare i Lifebook E7-serien i tre forskjellige størrelser. (Foto: Fujitsu)

Dette sikrer kompatibilitet og setter bedriftene i stand til å spare kostnader ved å standardisere på færre disk images for sine operativsystemer, fremholder Fujitsu-ledelsen.

Lifebook E7-serien omfatter tre premium-modeller på 13,3 tommer, 14 tommer og 15,6 tommer med sjette generasjon Intel Core-prosessorfamilien og DDR4-minne. Driftstiden er oppgitt til opptil 14 timer og kan utvides til 19 timer med ekstra batteri. Maskinene er bygd i aluminium og magnesium.

Lifebook E5-familien, som er mer klassiske bærbare, kommer med to nye modeller på 14 og 15,6 tommer.