FARGENE: Galaxy S7-generasjon fås i sort, hvitt og gullfarge. (Foto: Samsung)

Samsung byr på mobil-overraskelser

2016-årgangen av Samsungs Galaxy-toppmodeller vekker oppsikt. Galaxy S7 Edge trenger man ikke slå av og på.

For bedriftsmarkedet er det trolig sikkerhetsløsningen i de nye Galaxy-modellene, Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge, som er det mest interessant. Knox Mobile Security Solution er en sikkerhetsplattform som bare fungerer på Samsungs mobiler.

Det som ser ut som et tilbakeskritt, en reduksjon av kameraoppløsningen, kan vise seg å være et fremskritt for bildekvaliteten, særlig sammen med Samsungs nye Dual Pixel-autofokusteknologi. Dette gir større dioder og bedre bildekvalitet.

I tillegg kan man supplere det innebygde Flash-lagringsminnet med Microsd-brikke på opptil 200 gigabyte, noe som også er tilfelle for Xperia X-modellene som konkurrenten Sony lanserte samtidig.

Uansett er det knyttet et godt utvalg nyheter til Samsungs produktlanseringer på mobilmessen i Barcelona.

Tar til vettet

Mobilprodusentene, i hvert fall noen av dem, ser nå ut til å være bedre i stand til å ta til vettet enn før. Det er noen av endringene som både Samsung og erkerival Sony nå har gjort som gir grunnlag for å bruke en litt uforskammet formulering.

En gammel og velkjent problemstilling innenfor kamerateknologien har vært megapiksel-hysteriet. Oppløsningen på bildebrikkene har vært brukt – og misbrukt – som en av de viktigste konkurransefaktorene.

Både fotografer og vi som skriver om teknologien har protestert og advart. Bildekvalitet er et resultat av samspill mellom mange faktorer, og høy oppløsning på bittesmå bildebrikker kan virke mot sin hensikt.

KAMERA: Samsung har forbedret Galaxy 7-kameraet med Dual Pixel-autofokus og større dioder. (Foto: Samsung)

Det samme gjør forsøket på innbille kundene at selv små mobilkameraer kan gi 4K-video av høy kvalitet. På dette på punktet ser vi at Sony ikke lenger snakker om 4K-videoopptak på sine nye Xperia X-modeller, noe som var en innebygd funksjon hos forrige generasjon, Xperia Z5. En talsperson for Sony har bekreftet denne nedgraderingen overfor PC World Norge.

Og nå følger altså Samsung opp med en lignende nedgradering: Galaxy S7-generasjonen har fått redusert kameraoppløsningen fra 16 til 12 megapiksler. Under en sammenlignende test PC World gjorde i fjor mellom Samsung S6 Edge og Iphone 6s, konstaterte vi at Samsung stilte opp med mye høyere oppløsning enn Apple, 16 mot 8 megapiksler. Når vi nå ser på de tilsvarende spesifikasjonene på henholdsvis Samsung Galaxy S7 og Apple Iphone 6s og 6s Plus, ser vi at de har møttes på midten – Apple har gått opp, Samsung ned. Begge byr nå på 12 megapiksler.

Samsung har i tillegg økt lysstyrken på objektivet fra f/1,9 til f/1,7.

For fotointeresserte mobilbrukere går det mot spennende dueller. Hvordan Sonys 23-megapikselalternativ står seg mot de to 12-megapiksel-duellantene, blir også interessant å se.

– Vil tøye grensene

Tilbake til Samsungs nye S7-modeller: Tross den reduserte kameraoppløsningen har ikke Samsung tenkt å senke innovasjonstakten. Målet er i stedet å kombinere elegant design og de nyeste funksjonene.

BEDRIFTSMARKEDET: Helt siden lanseringen av forrige Galaxy-generasjon har Stig-Ove Langø, salgssjef hos Samsung Electronics Nordic AB, satset sterkt på bedriftsmarkedet. (Foto: Toralv Østvang)

– Vi vil hjelpe forbrukerne til å få mer ut av sin hverdag, og vi vil fortsette å tøye grensene for hva som er mulig, sier Stig-Ove Langø, nordmannen som er salgssjef hos Samsung Electronics Nordic AB.

Både Galaxy 7 og S7 Edge er konstruert med det som Samsung kaller 3D-glass og metall. De forbedrede ergonomiske formene skal gi et behagelig grep.

Samsung byr dessuten på en ny funksjon som selskapet kaller Always-On-Display. Man trenger ikke trykke på en knapp for å komme til for eksempel klokken eller kalenderen. Mobilen detekterer bevegelser som tyder på at brukeren ønsker å se innholdet på skjermen. Dette skal spare brukeren for tid og redusere strømforbruket, ifølge Samsung.

Tåler vann og støv

Nytt er også vann- og støvbeskyttelse i henhold til IP68-kriteriene, som tilsier at mobilen tåler å ligge i vann ned til 1,5 meters dybde i opptil 30 minutter.

Den nye Edge-modellen har fått større skjerm på 5,5 tommer, mot 5,1 tommer på S6 Edge. S7 har 5,1-tommers skjerm.

Kantskjermen på S7 Edge har fått flere piksler via den nye Android 6.0-versjonen, men denne økningen skal også S6 Edge få ved oppgradering.

S7-generasjonen har fått mer prosessorkraft, og internminnet er økt fra tre til fire gigabyte.

FLAGGSKIP: Galaxy S7 og S7 Edge er flaggskipmodellene blant Samsungs mobiler. (Foto: Samsung)

Samsung har fjernet muligheten til å velge mellom 32, 64 og 128 gigabyte lagring. Nå er bare 32 GB tilgjengelig, men i tillegg altså mulighet for Microsd-kort på opptil 200 GB.

Ellers er Bluetooth oppgradert og batterikapasiteten økt noe, og S7 Edge er blitt litt større og har fått økt vekten fra 132 til 157 g. 

Luftkjølingsteknologi er innført og en ny Game Launcher skal hindre at både mobilen og brukeren blir forstyrret når man spiller.

Prisene

Galaxy S7 og S7 Edge kommer i salg i midten av mars i fargene svart, hvit og gull. S7 vil koste 7.290 kroner, mens prisen på S7 Edge er satt til 8.390 kroner, alt inklusive mva.