Gartner illusterer sine forutsigellser for 2024. (Ill.: Gartner).

Gartners strategiske teknologitrender for 2024

AI dominerer blant de strategiske teknologitrendene i 2024. Men hva er hype og hva er reelt?

Publisert Sist oppdatert

Det er kunstig intelligens som preger Gartners analyse. Alt fra generativ AI som sprer kunnskap og ferdigheter til flere mennesker i bedrifter til økt fokus på AI-relatert sikkerhet og AI-støttet programvareutvikling.

Samtidig blir det stadig vanskeligere for it-sjefer å evaluere effekten og fordelene ved strategiske teknologier, bemerker Gartner-analytiker Chris Howard.

– Dette er ingen liten oppgave med tanke på den økende innovasjonstakten. For eksempel tilbyr generativ og andre typer AI nye muligheter og driver flere trender. Å trekke ut forretningsverdi fra bærekraftig bruk av AI krever imidlertid en disiplinert tilnærming til bred adopsjon sammen med oppmerksomhet på risikoen.

Her er de ti teknologitrendene som Gartner identifiserer som de viktigste fra et strategisk perspektiv.

Demokratisert generativ AI

Kombinasjonen av trente modeller, «cloud computing» og åpen kildekode gjør teknologien mer tilgjengelig for arbeidstakere generelt. Det gjør også store informasjonskilder, både interne og eksterne, mer tilgjengelige og tilgjengelige. På denne måten demokratiseres kunnskap og ferdigheter i selskapene.

Innen 2026 vil 80 prosent av alle selskaper ha brukt API-er og modeller med generativ AI og/eller ha distribuert applikasjoner med generativ AI i produksjonsmiljøer, spår Gartner. Ved inngangen til 2023 var den på fem prosent.

Risiko- og sikkerhetsstyring av KI

Demokratiseringen av AI fører igjen til et økt behov for å sikre AI-modeller – det Gartner kaller AI TRISM, (AI trust, risk and security management).

For å forhindre at AI-modeller genererer negative effekter, kreves verktøy for proaktiv databeskyttelse, AI-spesifikk sikkerhet, modellovervåking, risikokontroller for inndata og utdata til tredjepartsmodeller og -applikasjoner og modeller.

Modelops er et begrep Gartner definerer som styring og livssyklusstyring av et bredt spekter av AI- og beslutningsmodeller, inkludert maskinlæring, kunnskapsgrafer, regler, optimalisering og språklige og agentbaserte modeller.

Ifølge Gartner vil de som bruker dette innen 2026 ha eliminert feilinformasjon med opptil 80 prosent.

AI-støttet utvikling

Programvareutviklere mottar i økende grad AI-støtte i form av generativ AI og maskinlæring, samt koding og testing av applikasjoner.

Dette vil igjen øke produktiviteten slik at de lettere kan håndtere den økte etterspørselen fra virksomheten og bruke mer tid på strategiske aktiviteter, ifølge Gartner.

Intelligente applikasjoner

Intelligente applikasjoner inkluderer det Gartner definerer som lært tilpasning for å svare hensiktsmessig og autonomt. Det kan være intelligens i applikasjoner og i ulike AI-baserte tjenester som maskinlæring, vektorlag og tilkoblede data, og det tilpasser seg dynamisk til brukeren.

Intelligente applikasjoner kan brukes til å forbedre eller automatisere arbeidet.

Styrker den tilkoblede arbeidsstyrken

Gjennom bruk av intelligente applikasjoner og personalanalyse vil ansattes erfaring, trivsel og evne til å utvikle sine ferdigheter støttes. Gartner kaller Enhanced Connected Workforce (ACWF)-strategien.

Innen 2027 vil 25 prosent av it-sjefene bruke ACWF, spår Gartner.

Kontinuerlig trusselhåndtering

CTEM, Continuous Threat Exposure Management, er en metode for kontinuerlig og systematisk evaluering av tilgjengelighet, eksponering og utnyttelse av ens digitale og fysiske eiendeler. Hvis CTEM er tilpasset for å vurdere trusselvektorer eller forretningsprosjekter, synliggjøres sårbarheter, men også trusler som ikke kan håndteres.

Gartner spår at selskaper som prioriterer sine sikkerhetsinvesteringer basert på CTEM vil redusere brudd med to tredjedeler innen 2026.

Bærekraftig teknologi

Det er bekymringer for energiforbruk og miljøpåvirkning som følge av bruk av teknologier som AI, kryptovalutaer, tingenes internett og skytjenester.

Men det finnes også digitale løsninger som brukes til å skape bedre miljømessige, sosiale og styringsmessige resultater som samles i begrepet bærekraftig teknologi.

Innen 2027 vil 25 prosent av it -sjefenes personlige kompensasjon være knyttet til deres innvirkning på bærekraftig teknologi, spår Gartner.

Plattformteknologi

Plattformteknikk innebærer å bygge og drifte interne selvbetjente utviklingsplattformer der hver plattform er designet for å støtte brukernes behov og opprettes og vedlikeholdes av et dedikert produktteam.

Målet er å optimalisere produktiviteten, brukeropplevelsen og akselerere levering av forretningsverdi.

Bransjerelevante skyplattformer

ICP-er, skyplattformer skreddersydd for en bestemt bransje, kan administrere bransjerelevante forretningsresultater ved å kombinere underliggende SaaS-, PaaS- og IaaS-tjenester i et helt produkttilbud med komponerbare (sic!) funksjoner.

I dag brukes ICP-er til å akselerere forretningsinitiativer av 15 prosent av selskapene. Men den vil skyte i været til 70 prosent innen 2027, spår Gartner.