LUKSUS-SMARTUR: Nye Tag Heuer Connected Watch kan etter to år byttes ut med mekanisk luksusklokke. (Foto: Tag Heuer)
LUKSUS-SMARTUR: Nye Tag Heuer Connected Watch kan etter to år byttes ut med mekanisk luksusklokke. (Foto: Tag Heuer)

Tag Heuers Intel-klokke bare et smykke

Intel og Tag Heuer har lansert et dyrt Android-smartur. Egentlig er det markedsføring av gammel mekanikk.

Dette fastslår amerikanske Computerworld i en kommentar til lanseringen av Tag Heuer Connected Watch, som er navnet på smarturet.

Det har det vært kjent i et års tid at Intel og sveitsiske Tag Heuer har samarbeidet om å utvikle et luksus-smartur. Allerede i september i fjor gikk Tag Heuer ut og betegnet den kommende Apple Watch som «altfor feminin».

Mekanikk og data

Tag Heuer Connected Watch er basert på Tag Heuers 155-årige erfaring som produsent av mekaniske kvalitetsur kombinert med Intels erfaring med å utvikle miniatyrisert datateknologi.

Nå har de to partnerne altså kunngjort at produktet er ferdig og kan kjøpes for den nette sum av 1.500 dollar – cirka 13.000 kroner. Med norsk moms havner vi vel fort på godt over 16.000 kroner når klokka kommer i salg i Norge. Foreløpig er prisen oppgitt i dollar, euro, sveitserfranc og britiske pund, men Tag Heuer har mange forhandlere i Norge.

Hensikten

Det er Android-skribenten JR Raphael som i Computerworld fastslår at den nye smartklokka egentlig ikke har til hensikt å frelse Tag Heuer-brukere over til smartur-verdenen, men heller å bidra til at rekruttere flere til Tag Heuers verden av eksklusive mekaniske ur.

Påstanden begrunnes med informasjon i pressemeldingen fra Intel og Tag Heuer om at når garantitiden på smarturet går ut etter to år, kan kunden velge å bytte Android-klokka i et klassisk mekanisk Tag Heuer-armbåndsur.

Med andre ord er den nye smartklokka bare en stedfortreder – en plassholder – for et klassisk, mekanisk og tidløst armbåndsur fra en av verdens mest kjente urprodusenter.

Datapressen misforsto

Datapressen har rett og slett misforstått de tidligere hintene fra Tag Heuer om at smarturet skulle være oppgraderbart. Noen har trodd at dette betydde at man ville kunne skifte ut klokkas digitale innmat med en oppgradert versjon av «maskinvaren», mens det i realiteten altså dreide seg om å oppgradere smarturet til et tidløst mekanisk alternativ.

Computerworlds skribent er klar på at digitale produkter som dagens smartur fort kommer til å bli foreldet.

Det er ganske dumt å tro at man langt inn i fremtiden skal gi sin første Android-telefon, for eksempel en Motorola Droid, i gave til sitt barnebarn. Så fort som den teknologiske utviklingen går nå, er dagens mest ettertraktede produkter, inkludert de nye smarturene, moden for skraphaugen innen få år, kanskje bare måneder.

Et klassisk Tag Heuer-ur kan man derimot ha glede av uendelig langt inn i fremtiden – og kanskje få med seg verdiøkning også.

Intel og Android

Tag Heuer har altså samarbeidet tett med Intel og også Google i å utvikle smarturet, som er basert på en Intel Atom Z34XX-prosessor og kjører Android-operativsystemet.

Klokka har fire gigabyte med minne, og batteriet skal holde liv i klokka fra tidlig på morgenen til sent på kveld, med lading om natten.

Tag Heuer Connected har en liten innebygd mikrofon slik at brukeren kan kommunisere med Googles talestyring.

Klokka er bygd i solid og syltynn titanium med berøringsfølsom safirkrystall-skjerm. Uret skal være vanntett nok for hverdagsbruk og oppfyller IP67-normen.

Tag Heuer-klokka kan synkroniseres mot en mobil som enten kjører Android 4.3 eller nyere, eller IOS 8.2 og nyere.

155 år

Historien bak dagens Tag Heuer startet i 1860. Gründeren var sveitseren Edouard Heuer fra den lille fjellandsbyen Saint-Imier, som allerede den gang var kjent for sine mange klokkemakere.

I 1985 ble selskapet kjøpt opp av Techniques d’Avant Gard, forkortet TAG, noe som ga opphavet til det nye navnet Tag Heuer.

Selskapet er i dag fransk-eid, men har fortsatt hovedkvarter i Sveits. Tag Heuer forbindes først og fremst med dyre, klassiske og mekaniske armbåndsur, og ifølge Wikipedia har selskapet opp gjennom årene betalt en rekke kjendiser for å bære Tag Heuer-klokker på håndleddet, inkludert Tiger Woods, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt og Cameron Diaz.