KALKULERING: Eksperter mener endringen i Googles utslippsberegning kan bidra til feilvurdering. (Foto: Unsplash)
KALKULERING: Eksperter mener endringen i Googles utslippsberegning kan bidra til feilvurdering. (Foto: Unsplash)

Har endret flyberegning - eksperter reagerer

Google har endret beregning av klimaeffekt for flyreise.

Publisert Sist oppdatert

Mange har nok brukt Google for å finne ut av sine reiseplaner. Google Flights har også lenge estimert hva slags utslipp som vil være resultatet av den flyturen du vil ta.

Nå har de endret modell. Tjenesten, som Google sier skal hjelpe til å ta mer bærekraftig valg, har fjernet flere variabler i utslippsberegningen sin. Nå gjenstår kun utslipp av CO2. Det får eksperter til å reagere.

– Det undervurderer nå betydelig luftfartens globale innvirkning på klimaet, sier professor David Lee ved Manchester Metropolitan University til BBC. Han er forfatteren av den mest omfattende vitenskapelige vurderingen av flyreisers bidrag til global oppvarming.

Kondensstriper

Det er ikke kun CO2 som bidrar til utslippene fra fly. Det skal være opptil halvparten av utslippene fra fly som forsvinner med den nye beregningsmetoden. Dette inkluderer kondensstriper, som fanger varme fra jorden og dermed bidrar til oppvarming av planeten.

Siden 2000 har utslippene økt med 50 prosent, og industrien forventes å vokse med mer enn 4 prosent hvert år de neste to tiårene, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Google på sin side poster kalkuleringene for verktøyet på Github. Det er der de har meldt endringen. I følge Google har disse endringene blitt gjort etter samtaler med akademikere og industri-partnere.

Fly-utslipp er ikke kun CO2

Samtidig sier Google at de sterkt tror effekter fra flyreiser som ikke er CO2, burde være inkludert i kalkulasjonene. Disse effektene som de har fjernet. BBC får opplyst fra Google at de må snakke med eksperter for å bedre forstå hvordan man skal beregne et individs klimaavtrykk fra flyreiser, og vil ha flere innspill fra aksjeeiere.

Endringene Google nå har gjort kan ha store effekter. Kalkulatoren deres er i følge BBC en akseptert industristandard, brukt av mange store aktører. Dette inkluderer Skyscanner, som gir oversikt over flyreiser til en billig penge, og Booking.com, Expedia og Tripadvisor, som har ulike reisetjenester.

– Jeg er bekymret for at virkningen av tilsvarende hundrevis av millioner tonn CO2 vil bli ignorert fordi den har blitt usynlig for kundene, sier Kit Brennan, grunnlegger av Thrust Carbon, som hjelper bedrifter med å redusere effekt av deres forretningsreiser på klima.