KUNSTIG: Google Genesis skal kunne skrive avisartikler ved hjelp av kunstig intelligens. Journalistens hjelper eller erstatter?

Googles nye AI kan skrive artikler

Testing pågår akkurat nå på store amerikanske medier.

New York Times, The Washington Post og Wall Street Journal mottar for tiden AI-genererte artikler fra Google, som tester en ny kunstig intelligens som i fremtiden vil være journalistens beste venn - eller, som noen frykter, deres erstatter.

Google tester for tiden et produkt som bruker kunstig intelligens til å produsere nyhetshistorier som sendes til nyhetsorganisasjoner som New York Times, The Washington Post og Wall Street Journal-eier News Corp.

Det skriver New York Times.

Verktøyet, kjent internt under arbeidstittelen Genesis, kan motta informasjon - detaljer om aktuelle hendelser, for eksempel - og generere nyhetsinnhold, fortalte anonyme kilder mediet.

Personlig assistent

Tanken med AI-verktøyet er at det skal kunne fungere som en personlig assistent for journalister, og frigjøre tid til andre oppgaver enn de som AI-en kan håndtere.

Jenn Crider, en talsperson for Google, sa i en uttalelse at «i samarbeid med nyhetsutgivere, spesielt mindre utgivere, er vi i de tidligste stadiene av å utforske ideer for potensielt å tilby AI-aktiverte verktøy for å hjelpe sine journalister med sitt arbeid».

En talsperson for News Corp sa i en uttalelse: «Vi har et utmerket forhold til Google, og vi setter pris på Sundar Pichais langsiktige forpliktelse til journalistikk».

Pichai er toppsjef i Alphabet, som er morselskapet til Google.

– Kan være til hjelp

Jeff Jarvis, professor i journalistikk og direktør for journalistikksenteret ved City University of New York, mener at Googles verktøy er til god hjelp for journalistikken:

– Hvis denne teknologien kan levere faktainformasjon pålitelig, bør journalister bruke verktøyet.

Men han ser også risiko i horisonten for AI i journalistikken:

– Hvis det derimot blir misbrukt av journalister og nyhetsorganisasjoner på emner som krever nyanser og kulturell forståelse, kan det skade troverdigheten ikke bare til verktøyet, men til nyhetsorganisasjonene som bruker det.