Endelig stabil 64-bits Chrome for Mac

Men er Google for sent ute nå som Java-utfasingen er i gang?

Publisert Sist oppdatert

 

 

Utpå sensommeren skrev vi om utviklerversjonen av Chrome for OS X, som endelig var kommet i 64-biters utgave. Dette var et vesentlig fremskritt fra de mer eksperimentielle - og ofte ustabile - Canary-build’ene. 

Googles Chrome-browser foretrekkes av mange, og det med god grunn. Den er rask, har mange tillegg og er ofte godt frempå med nye teknologier. Og så er den bygget over samme lest som Apples Safari, nemlig WebKit. Dessuten finnesden også for iOS.

Men hittil har Chrome hengt etter når det gjelder en stabil 64-biters versjon, som den siste av de store nettleserene. Noe av det gjør en 64-bitsutgave attraktiv, er økt stabilitet gjennom bedre minnehåndtering og bedre sikkerhet, typisk gjennom sandboxing, med adskilte prosesser.

Det som kanskje er avgjørende for mange sluttbrukere, å likevel kunne bruke Java - som ikke lenger er tilgjengelig i 32-bits versjon for siste utgave. Java er forutsetning for BankID.

Stabil 64-bit

Når Chrome nå endelig er stabil i 64-bitsmodus, er det lovlig sent nettopp med tanke på Java-støtte. For BankID-autentisering, som for de fleste av oss er en av ytterst få grunner til å kjøre Java i utgangspunktet, er delvis faset ut.

De store bankene ruller nå ut påloggingsmekanismer uten bruk av Java, og det samme gjelder det offentlige med Altinn. 

Ikke alle er riktig der ennå, skal det sies, så dersom du foretrekker Chrome, fungerer også dette nå - etter litt tilpasning. Fremdeles er det noen krumspring som skal til, men nå snakker vi i hvert fall om den offisielle Chrome-builden, og så får vi håpe at også Java anerkjenner Chrome som 64-bit nettleser i neste oppdatering. 

Det du gjør er, å laste ned versjon 39 av Chrome og installerer denne på Mac-en. Fjern eldre versjoner i den grad de ikke overskrides av installasjonen. Dernest installerer du siste Java-versjon (se lenker nedenfor). 

Og så var det kaninen som skal opp av hatten: Du trenger (inntil videre) et Chrome-tilllegg kalt User Agent Switcher for at Chrome skal kunne laste Java. Start Chrome og legg til utvidelsen ved å gå hit

Når dette tillegget er installert i Chrome, får du en liten knapp til høyre for adresselinjen der du kan klikke og velge Safari > OSX Safari 5

Testkjøring

For å teste om det hele virker går du til Java-testsiden i Chrome. Du bil bli gjort oppmerksom på at Java ønsker å kjøre som et tillegg, og også Java vil vise dialoger for å verifisere forfatteren til Java-appen du ønsker å laste (som i andre nettlesere også).

Om alt virker, skal Java nå kjøre i nettleseren og fortelle at siste versjon er installert. Og da er det bare å suse videre til nettbanken eller Java-applikasjonen som jobben din bruker. Og når du ikke bruker Java, kan du stille User Agent-identifikasjonen tilbake til standard Chrome, om du vil. Lykke til!

Lenker

Chrome for OS X v39 (64-bit) laster du ned gratis her

Java-nedlasting for OS X finnes her

Via Chrome Releases.