BEST I TEST: Nettleserkrigen er ikke hva den var, men smak og behag spiller fortsatt inn på valg av nettleser. Her er Network Worlds rangering! ILLUSTRASJON: Mark Hultgren/Pixabay. MONTASJE: Redaksjonen

Den beste nettleseren

Våre kolleger i amerikanske Network World har rangert nettleserene for Windows 10 og kåret en vinner.

Publisert Sist oppdatert

Våre kolleger i amerikanske Networkworld.com har i august i år gjort en kåring av den beste nettleseren for Windows 10. Journalisten Jon Gold kombinerte resultatene fra tre forskjellige testprogrammer med sine egne subjektive vurderinger av fem av nettleserne på markedet. Her er en kortversjon av hans rangering av disse, fra bunnen av lista og oppover:

5. Microsoft Edge 

Ytelsesmessig kommer ikke Microsofts nyeste nettleser spesielt godt ut, sammenlignet med Google Chrome og de to andre Chrome-baserte nettleserne Opera og Vivaldi. Grensesnittet mener han er svært Metro-aktig, og liker du ikke dette, kommer du heller ikke til å like Edge. Denne nettleseren havner nederst på lista, ikke fordi at den er spesielt dårlig, det er bare det at det finnes langt bedre alternativer på markedet.

4. Google Chrome 

Google Chrome er en strømlinjeformet, rask og enkel nettleser. Den er enkel å sette opp og komme seg på nett med, fordi det er hva Google ønsker. Selskapet er imidlertid mindre interessert i at brukerne skal finjustere produktet etter egne ønsker. I tillegg kan Chrome sluke ganske mye minne i maskinen din. Alt i alt er Chrome rask og enkel, men tilbyr ikke all verden til litt mer avanserte brukere.

3. Mozilla Firefox

Firefox er den nettleseren i utvalget som tilbyr en brukeropplevelse som mest lik det vi venter av tradisjonelle nettlesere. Den kan tilpasses ved hjelp av et stort utvalg av programvaremoduler, og dette bare virker, akkurat som med Chrome. Det er imidlertid enklere å nå til finjusteringene her. Problemet er at Firefox ikke har samme ytelse som de Chrome-baserte nettleserne, og av og til er dette merkbart, særlig når du har mange åpne faner.

2. Opera 

Opera er godt kjent som en av de raskere nettleserne, særlig fra tiden før 2013, da Opera skiftet ut sin egen motor med Googles Chromium-motor. Den er enkel å installere, men det tar overraskende lang tid å importere en bokmerkesamling av noen størrelse og kompleksitet. Da det var gjort, oppførte Opera seg raskt og elegant, og er generelt sett en utmerket nettleser. Den kunne blitt standardnettleseren, om det ikke var for:

1. Vivaldi

Vivaldi ble lagd av en av grunnleggerne av Opera, fordi alle andre nettlesere hadde blitt for like og enkle. Derfor er graden av muligheter for personlig tilpasning svært høy, selv om det også betyr at enkelte enklere valg er gjemt under ett eller to nivåer av menyer. Motoren i Vivaldi er altså Google Chromium, slik at den yter svært likt som de to andre nettleserne som bruker samme motor. Opplevelsen er imidlertid forskjellig – der de andre prøver å gjøre alt så sømløst og enkelt som overhodet mulig, vil Vivaldi la deg finjustere det aller meste. Det gjør den godt, og er derfor funksjonell, fleksibel og rask, og den ble standardleseren til testeren etter denne analysen.

CHROMIUM: De nettleserne som er basert på Googles nettlesermotor Chromium gjør det gjennomgående godt på ytelsestester.

Enig? Uenig? Hvilken nettleser er din favoritt, og hvorfor? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under.