IKKE FORTVIL: Selv om du har slettet viktige filer betyr ikke det nødvendigvis at de er tapt. Foto: iStock
IKKE FORTVIL: Selv om du har slettet viktige filer betyr ikke det nødvendigvis at de er tapt. Foto: iStock

Slik redder du tapte filer

GUIDE: Mange har nok opplevd å sletter filer som vi senere angrer på, eller at filer av en eller annen grunn er blitt borte. Her er et knippe verktøy som kan redde dagen.

Publisert Sist oppdatert

(Computerworld samarbeider redaksjonelt med Dataporten.net. Denne artikkelen er tidligere publisert der.)

På denne siden finner du alternativer som kan hjelpe deg med å gjenopprette filer du har tapt. Vi starter med den enkleste metoden, nemlig programmet Recuva, og avslutter med den vanskeligste og det er Photorec.

Testdisk bruker du kun hvis du har tapt en hel partisjon.

Prøv dette først

Er du heldig kan det godt hende at de slettede filene ligger i Papirkurven i Windows. Da er det bare å åpne Papirkurven, finne filene, høyreklikke og velge å gjenopprette alle elementer fra menyen.

Recuva

Opplever du at filer er blitt slettet bør du absolutt starte med dette programmet, fordi det er det mest brukervennlige. Dette er en type programvare du i utgangspunktet ikke ønsker at du hadde behov for, men som du setter utrolig stor pris på at de finnes når du trenger dem. I den forstand kan det sammenlignes med antivirus og backup-programmer.

Recurva

Recurva er gratis for grunnprogrammet med filoppretting, og koster litt for en mer avansert utgave som støtter virtuelle disker.

Les mer om Recuva i denne artikkelen på Dataporten.net.

Nirsoft

Utvikleren som kaller seg for Nirsoft har laget programmene Shadowcopyview og Previousfilerecovery og disse kan brukes til å prøve å redde slettede filer. Disse programmene fungerer kun hvis du har aktivert skyggekopier i Windows og det gjør at du kan gjenopprette tidligere versjoner av filer.

Previousfilerecovery og Shadowcopyview

Les mer om disse programmene i denne artikkelen på Dataporten.net.

Photorec

Photorec er et gratis program som kan brukes til å gjenopprette alle typer filer fra alle typer lagringsplasser, inkludert harddisker og minnekort fra kameraer. Det positive med Photorec er at programmet ignorere filsystemet og baserer søket på dataen direkte. Dette betyr i praksis at Photorec kan gjenopprette filer fra lagringsenheter som er blitt skadet eller formatert.

Photorec

Les mer om Photorec i denne artikkelenDataporten.net.

Testdisk

Testdisk er et gratis program som er basert på åpen kildekode og som kan brukes til å gjenopprette tapte partisjoner og redde disker som ikke lenger er oppstartbare. Dette programmet er laget av samme utviklerne som Photorec og brukes kun hvis de tapte filene ligger på en tapt partisjon.

Testdisk

Les mer om Testdisk i denne artikkelen på Dataporten.net.

(Computerworld samarbeider redaksjonelt med Dataporten.net. Denne artikkelen er tidligere publisert der.)