DEMONSTRERER: Hackere skal ha hjulpet demonstranter i Iran ved bruk av ulike meldingsapper. (Foto: Unsplash)
DEMONSTRERER: Hackere skal ha hjulpet demonstranter i Iran ved bruk av ulike meldingsapper. (Foto: Unsplash)

Hacktivister hjelper demonstranter i Iran

Check Point Research (CPR) har oppdaget at flere hackergrupper nå bruker Telegram, Signal og det mørke nettet for å hjelpe anti-regjeringsdemonstranter i Iran.

Publisert

Det er sporet aktiviteter som datalekkasjer og salg av tjenestemenns telefonnumre og e-post, og kart over sensitive steder.

Check Point Research (CPR) har oppdaget en sterk økning i antall hackergrupper på Telegram, Signal og det mørket nettet, som forsøker å hjelpe demonstranter i Iran med å unngå restriksjonene som er tvunget frem av regimet. Observasjonene kommer en dag etter protester mot myndighetene etter Mahsa Aminis død.

Nøkkelfunn:

  • Telegramgruppene varierer fra 900 til 12 000 medlemmer
  • Flere grupper gir en liste over proxies og VPN som bidrar til å omgå sensuren i Iran
  • En annen gruppe hjelper demonstranter med å få tilgang til sosiale medier

– Vi ser grupper fra Telegram, det mørke, men også det 'vanlige' nettet som hjelper demonstranter med å omgå de restriksjonene og sensuren som for tiden er satt av det iranske regimet, som en måte å håndtere protestene på, sier Liad Mizrachi, sikkerhetsforsker ved Check Point Software i en pressemelding.

Hackerne hjelper folk i Iran til å kommunisere med hverandre, dele nyheter om hva som skjer på forskjellige steder – som regjeringen prøver å unngå at folk får greie på. I tillegg er det flere av gruppene som prøver å tjene penger på situasjonen ved å selge informasjon fra Iran og regimet.

– Vi begynte å se disse gruppene dukke opp omtrent en dag etter at protestene begynte. Disse gruppene tillater folk i Iran å kommunisere med hverandre, dele nyheter og hva som skjer på forskjellige steder. Vi vil fortsette å overvåke situasjonen, avslutter Mizrachi.