TEST: NEC MultiSync EA294WMi - Ekstremt bredformat

Den nye trenden, skal vi tro produsentene, er superbrede skjermer til kontorplassen.

Publisert Sist oppdatert

Vi har flere ganger skrevet om at høy oppløsning og flere skjermer koblet til pc-en øker produktiviteten når man er på jobb. Med høy oppløsning får du plass til mer på skjermen.

Er oppløsninger riktig høy, som på en 27- eller 30-tommers skjerm, kan du for eksempel ha flere programmer fremme på skjermen, eller du kan vise mange sider av et dokument på en gang. Med flere skjermer kan du fordele programmene, for eksempel kontorprogrammer på skjermen rett foran deg, og e-post og andre programmer på en sekundær skjerm. Veldig kjekt, og som nevnt, bedre for produktiviteten.

I det siste har flere skjermprodusenter hevdet å ha funnet en enklere løsning enn å stable flere skjermer på skrivebordet, og vi har testet en av dem den siste tiden. NEC MultiSync EA294WMi er en skjerm i det som vel kan kalles ekstremt bredformat.

Mens det tidligere gikk i 4:3, altså ikke så langt unna kvadratiske skjermer, og de siste årene har tatt av med først 16:10 og så 16:9 bredskjermformater, er NECs nye skjerm i 21:9-format. Resultatet er en skjerm som nesten er litt komisk bred, og over to ganger så bred som den er høy, men som samtidig delvis kan erstatte flerskjermsløsninger.

To 4:3 i bredden

Selv om det her er snakk om en skjerm som måler 29 tommer på diagonalen, er den ikke høyere enn en 22-tommers skjerm i 16:9-format, men altså langt bredere. I praksis blir det litt som om man hadde spleiset to 4:3-skjermer.

Bak på skjermen finner du tilkoblinger for DisplayPort, HDMI, DVI-D Dual Link, DVI-D Single Link og to VGA-tilkoblinger. Du har altså rikelig med tilkoblingsmuligheter, og muligheten for å vise bilde fra flere kilder på skjermen samtidig, via en PBP-funksjone (Picture by Picture). Nec har også valgt å utstyre skjermen med en USB-hub, hvor du har to porter på venstre side av skjermen, og to porter bak på skjermen. Kjekt.

 

Som forventet av en skjerm rettet mot bedriftsbrukere er det lagt til rette for god ergonomi. Skjermen kan roteres, heises og senkes, vippes og dreies på høykant. Ikke minst muligheten for å justere høyden er kritisk viktig om du vil spare nakke og rygg. Optimal plassering er en høyde slik at du ser rett inn i skjermen omtrent fem centimeter fra øvre ramme når du ser rett frem.

Takket være ymse sensorer kan skjermen justere lysstyrken etter lysforholdene der du sitter, og på den måten spare energi. Det er også en sensor som merker om det sitter noen foran skjermen, og om det ikke gjør det vil skjermen relativt raskt slå se av for å spare strøm.

Fint bilde

NEC MultiSync EA294WMi er ingen billig skjerm, med en pris som starter i overkant av 6 000 kroner. Det er rimeligere 21:9-skjermer å få kjøpt, men da går du blant annet glipp av den avanserte skjermfoten.

Gitt prisen er det ingen overraskelse at skjermen er utstyrt med IPS-panel med LED-baklys. Oppløsningen er på 2560x1080 piksler, noe som gir et bredt og godt bilde. I bredden er oppløsningen den samme som på gode 27-tommere, mens oppløsningen i høyden er den samme som vi kjenner fra vanlige FullHD-skjermer.

Våre målinger viste at EA294WMi takler omtrent 80 prosent av Adobe RGB-fargerommet, og en god del over sRGB-fargerommet. Det er omtrent på linje med den gjennomsnittlige IPS-skjerm til kontorbruk, og godt nok til all normal bruk.

Til litt mer avansert bruk, som fotoredigering og tilsvarende, blir det en anelse for svakt. Som med de fleste IPS-skjermer er EA294WMi relativt dårlig egnet til spilling, for dem som liker å drive med den slags. Det gjelder spesielt til skytespill som krever at ting går raskt for seg. Takket være noe treg responstid blir det rett og slett for tregt og hakkete.

Til film fungere skjermen på sin side fin-fint. Behagelig er det også at 21:9-formatet gjør at man på storproduksjoner slipper sorte striper på topp og i bunn av skjermen.

Konklusjon

På papiret virker de nye 21:9-skjermene som en smart løsning for dem som helst vil unngå å ha to plasskrevende skjermer på skrivebordet. Og det er unektelig kjekt å ha en skjerm med høy oppløsning i bredden. Slik kan man for eksempel ha to programmer i gang ved siden av hverandre, for eksempel Word og Excel, eller nettleser og e-post-program.

Vi har brukt NEC MultiSync EA294WMi som hovedskjerm på hjemmekontoret siden i sommer. Da erstattet den en Eizo 27-tommer med samme oppløsning i bredden, men 360 piksler ekstra i høyden -- og omtrent samme pris. Med en slik skjerm kan man for så vidt gjøre mye det samme som med NECs 21:9-skjerm, samtidig som skjermen tar en anelse mindre plass i bredden og du får høyere oppløsning å boltre deg på.

NEC MultiSync EA294WMi er en jevnt over god skjerm, med fin bildekvalitet, smarte innstillingsmuligheter og god ergonomi. Vi har bare litt problemer med å anbefale en skjerm som koster like mye som en bedre 27-tommer med høyere oppløsning -- som for vår del virker som en bedre løsning.